Na Malom Plivskom jezeru postavljena nova LED rasvjeta

27.08.2014. 08:20 / Izvor: eKapija.ba
Na Malom Plivskom jezeru postavljena nova LED rasvjeta
OTVORI GALERIJU

Plato parka uz Malo Plivsko jezero i mlinčiće ubuduće će osvjetljavati nova rasvjeta. Riječ je o ekološki potpuno čistoj rasvjeti, kvalitetnom svjetlu uz najmanju potrošnju energije i daleko najdužem vijeku trajanja.

Plato parka uz Malo Plivsko jezero i mlinčiće ubuduće će osvjetljavati nova rasvjeta. Riječ je o ekološki potpuno čistoj rasvjeti, kvalitetnom svjetlu uz najmanju potrošnju energije i daleko najdužem vijeku trajanja. Poštujući standarde Evropske Unije i vodeći računa o uštedama Općina Jajce finansirala je projekat osvjetljenja ovog prostora sa novim LED svjetiljkama.

Ugrađeno je 19 LED svjetiljki, prvih ovakve vrste na području općine Jajce i ovo je svojevrstan pilot projekt ovakve rasvjete.

LED dostiže potpunu svjetlost već u mikrosekundama, puno brže nego fluorescentne lampe i 10 puta brže nego klasične sijalice, sa velikim uštedama i puno boljem i kvalitetnijem svjetlosnom efektu. LED rasvjeta ima najduži vijek trajanja do 50.000 radnih sati (ako dnevno svijetli 8 sati to znači - 17 godina), jednostavna je za instalaciju i korištenje, ima minimalno toplinsko zračenje, nema žive i potpuno je bezopasna, nema UV i IR zračenja, otporna je na visoke i niske temperature kao i na vibracije, 100% se reciklira i ekološki je potpuno prihvatljiva, s njom se može daljinski upravljati i malih je dimenzija.

LED rasvjeta troši 80 do 95% manje električne energije u odnosu na klasične sijalice sa žarnom niti. Tehnologija LED osvjetljenja je najsigurniji, najpopularniji i energetski najučinkovitiji način za osvjetljenje, navode iz Općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije