Na Palama uskoro otvaranje mini - fabrike za proizvodnju led rasvjete

21.09.2018. 08:31 / Izvor: SRNA
Na Palama uskoro otvaranje mini - fabrike za proizvodnju led rasvjete

U kupovinu imovine ovog preduzeća opština Pale uložila je milion KM, koliko je za ovaj projekat izdvojila i Vlada Republike Srpske.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović najavio je da bi za 20 dana u krugu industrijske zone “Famos-Koran” trebalo da bude otvorena mini-fabrika za proizvodnju LED rasvjete firme “Weiss light” iz Srbije u kojoj bi bilo zaposleno tridesetak radnika.

Jugović kaže da je riječ je o interesantnom projektu i investitoru koji je izgradio novi objekat u krugu fabrike i time oživio poslovnu zonu “Famosa” koju je opština nedavno otkupila i postala njen vlasnik.

“Za početak će biti zaposleno 15 ljudi, a taj broj će po tromjesečju biti dopunjavan. To su radnici mašinske i elektrotehničke struke koji će imati određenu obuku”, izjavio je Jugović novinarima prilikom posjete industrijskoj zoni “Famos-Koran” sa direktorom “Elektrodistribucije” Pale Ljubomirom Mrdom.

Prema njegovim riječima, ova fabrika je primjer da jedan objekat, koji je propadao, može postati respektabilan, urađen u skladu sa najsavremenijim standardima za proizvodnju LED rasvjete.

“Kada je opština Pale postala vlasnik fabrike `Famos` pojavilo se mnogo zainteresovanih, jer im je tako lakše riješiti imovinsko-pravne odnose”, rekao je Jugović, dodajući da je srećan kada vidi da iz korova niče novi objekat.

Nova energana za ekološke Pale

Načelnik paljanske opštine Boško Jugović i direktor “Elektrodistribucije Pale” Ljubomir Mrda posjetili su danas industrijsku zonu “Famos-Koran” u kojoj će biti izgrađena moderna energana koja će istovremeno proizvoditi toplotnu i električnu energiju, vrijednosti 20 miliona KM.

Mrda je rekao da realizacija novog projekta obuhvata i izmještanje dotrajale Toplane u centru Pala što je u interesu građana koji se godinama bore da riješe problem zagađenja, te će u krugu industrijske zone “Famos” biti izgrađena moderna energana.

Prema njegovim riječima, ključ za pokretanje ovog postrojenja je bio-masa i dodaje da je to projekat za ekološki čiste Pale, za budući turistički centar Srpske.

“U naredne dvije godine kada ga pustimo u pogon stvoriće se uslovi, osim za grijanje kompletnih Pala i proizvodnju električne energije, i za stvaranje savremenog sportsko-rekreativnog centra, kojem je toplotna energija potrebna”, kaže Mrda.

To je kapitalna investicija u velikom zajedničkom projektu Vlade Republike Srpske, opštine i “Elektrodistribucije Pale”, a tehnički dio je uveliko završen, postoje dobre studije, te ostaje da se završi administrativni dio.

Načelnik Jugović navodi da “Famos” posjeduje staru kotlovnicu, te da u dogovoru sa “Elektordistribucijom” i predstavnicima Vlade Srpske zajedno ulaze u poduhvat izgradnje energane.

“Najbitnije je da je riječ o ekološkom projektu”, izjavio je Jugović i naglasio da kada izmjeste dotrajalu Toplanu radnici ne treba da brinu za posao, jer će svi zaposleni preći u novu.

Jugović poručuje da u narednih nekoliko godina moraju biti spremni da riješe ovaj projekat koji se odnosi na stvaranje novog izvora toplotne energije koji bi ujedno grijao Pale i stvorio mogućnost za grijanje bazena u rekreativnim sportskim centrima, jer topla voda koja se koristi za proizvodnju električne energije u toku ljeta treba da se oslobodi i idealna je za ove namjene.

Opština Pale kupila je imovinu preduzeća “Famos-Koran” sa namjerom da postojeću infrastrukturu ovog industrijskog kompleksa iskoristi za formiranje poslovne zone za investitore u realnom sektoru.

U kupovinu imovine ovog preduzeća opština Pale uložila je milion KM, koliko je za ovaj projekat izdvojila i Vlada Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije