Na području Novog Grada sanirat će se devet krovova i jedna fasada zgrade

22.07.2020. 08:01 / Izvor: Akta.ba
Na području Novog Grada sanirat će se devet krovova i jedna fasada zgrade

Nakon potpisivanja ugovora stiču se preduslovi da izvođač radova počne sa sanacijom.

U zgradi Općine Novi Grad jučer je potpisan ugovor o izvođenju radova na sanaciji i hitnim popravkama krovova i fasada na objektima kolektivnog stanovanja, u vrijednosti od 172.398 KM. Ugovor su potpisali Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad i Emir Begović, izvršni direktor firme „Sela“ d.o.o., koja je procedurom javne nabavke izabrana za izvođača radova.

Načelnik Efendić kazao je ovom prilikom da puno zahtjeva u zadnje vrijeme dolazi od stanara i upravitelja da Općina sanira krovove ili neke zajedničke dijelove zgrada. Međutim, naglasio je da Općina nema mogućnost održavanja krovova i fasada i da je to, prije svega, obaveza svih stanara putem upravitelja, ali da za najurgentnije slučajeve, gdje postoji opasnost da budu ugrožene instalacije zbog dotrajalih krovova, ili sigurnost građana zbog obrušavanja fasada, Općina svake godine izdvaja dio finansijskih sredstava.

Naglasio je da bi trebalo jako puno sredstava kada bi se popravljali svi krovovi u općini Novi Grad, fasade i drugi dijelovi stambenih zgrada.

"Stanari i upravitelji stambenih zgrada ova pitanja trebaju rješavati onako kako je to zakonom predviđeno, sredstvima koje uplaćuju za održavanje svojih objekata. Inspekcija Općine Novi Grad napravila je pregled objekata i odredila koji su najugroženiji i potrebno ih je što prije sanirati. Za najurgentnije slučajeve izdvojimo svake godine dio sredstava, ove godine je to ukupno deset objekata, jedna fasada koja je zbog ratnih oštećenja u prilično dotrajalom stanju i devet krovova. Znam da postoji puno problema kada je u pitanju naplata od strane upravitelja, ali ipak popravljanje sa naše strane bilo bi kao popravljanje privatnih kuća", rekao je načelnik Efendić.

Nakon potpisivanja ugovora stiču se preduslovi da izvođač radova počne sa sanacijom. Izvršni direktor firme „Sela“ d.o.o., Emir Begović rekao je da će radovi biti izvedeni u skladu sa potpisanim ugovorom.

"Po potpisivanju ugovora smo spremni da počnemo sa izvođenjem radova, koje ćemo izvesti u roku od 4 mjeseca, kako je to predviđeno ugovorom", naglasio je Begović.

Programom hitnih intervencija radit će se sanacija krovova devet stambenih zgrada i jedne fasade u Aerodromskom Naselju, na Dobrinji, Alipašinom Polju i Čengić Vili.

U Aerodromskom Naselju krovovi će biti sanirani u ulici Omera Hajama broj 1, Vladimira Nazora broj 8, Trg zlatnih ljiljana broj 21, Rudija Alvadžara broj 9 i Akifa Šeremeta broj 13. U naselju Alipašino Polj,e u A, B i C fazi radit će se sanacija oštećenih krovova stambenih zgrada u ulici Trg solidarnosti broj 19, Trg ZAVNOBiH-a broj 6 i Trg Nezavisnosti broj 17. Sanirat će se krov u ulici Gradačačka broj 104 u naselju Čengić Vila. U Gandijevoj ulici broju 5, u naselju Dobrinja, bit će sanirana fasada koja je usljed ratnih dejstava pretrpjela velika oštećenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije