Na području općine Hadžići u toku realizacija velikih infrastrukturnih projekata

19.07.2020. 10:06 / Izvor: Akta.ba
Na području općine Hadžići u toku realizacija velikih infrastrukturnih projekata

Sve radove finansirali su Ministarstvo saobraćaja i Općina Hadžići, dok je nadzor nad izvođenjem radova vršio Zavod za izgradnju KS.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić obišli su aktivna i završena gradilišta na području općine Hadžići.

Infrastrukturni radovi izvode se u ulici XII hercegovačke brigade, čiji stanovnici će uskoro dobiti novu kanalizacionu, vodovodnu i gasnu mrežu. Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ Hadžići izvode radove na polaganju kanalizacione mreže u dužini 880 metara, te polaganja oborinske kanalizacije u trupu puta u dužini od 540 metara.ž

Planirana je i rekonstrukcija vodovodne mreže u dužini 520 metara, kao i polaganje gasne mreže, nakon čega će se pristupiti asfaltiranju puta. Vrijednost radova iznosi 500.000 KM.

Okončani su radovi na rekonstrukciji saobraćajnice i izgradnje mosta preko rijeke Zujevine u naselju Donji Zovik. Načelnik Ejubović navodi da je izgrađen novi most sa dvosmjernim saobraćajem, kao i moderni šestometarski put od magistrale M-17 do ulaza u kasarnu Krupa dužine 700 metara.

Preduzeće "Komunalac" je na ovoj dionici rekonstruisalo vodovodni sistem zamjenom starih azbestno-cementnih cijevi sa novim ekološko prihvatljivim. Vrijednost radova iznosila je 574.000 KM. Okončana je i rekonstrukcija ulice Stari Grivići u dužini od 470 metara, u okviru koje je izvršena rekonstrukcija vodovodne mreže.

Projekt je podrazumijevao i rekonstrukciju dijela saobraćajnice u zaseoku Točak dužine 270 metara te izgradnju dva pločasta propusta na mjestima prolaza potoka kroz trup saobraćajnice. Vrijednost radova iznosila je 247.000 KM.

Rekonstruira se i dio saobraćajnice u ulici "6. mart" koja se proteže između pomoćnog fudbalskog stadiona FK Radnik i objekta Kulturno sportskog i rekreacionog centra Hadžići. Planirane su dvije saobraćajne trake sa obostranim pješačkim stazama, a paralelno se postavlja i javna rasvjeta. Radove u vrijednosti 247.000 KM izvodi KJKP Rad.

Sve radove finansirali su Ministarstvo saobraćaja i Općina Hadžići, dok je nadzor nad izvođenjem radova vršio Zavod za izgradnju KS.

Na staroj magistrali u naselju Gradac, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Općina Hadžići finansirali su radove postavljanja horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, kao i zaštitne ograde na kritičnim mjestima uz rijeku Zujevinu. Potpunu rekonstrukciju saobraćajnice, u dužini 1.800 metara, finansirala je Općina Hadžići.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije