Investicije / PROJEKTI

Na području općine Hadžići u toku realizacija velikih infrastrukturnih projekata

19.07.2020. 10:06 / Izvor: Akta.ba

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić obišli su aktivna i završena gradilišta na području općine Hadžići.

Infrastrukturni radovi izvode se u ulici XII hercegovačke brigade, čiji stanovnici će uskoro dobiti novu kanalizacionu, vodovodnu i gasnu mrežu. Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ Hadžići izvode radove na polaganju kanalizacione mreže u dužini 880 metara, te polaganja oborinske kanalizacije u trupu puta u dužini od 540 metara.ž

Planirana je i rekonstrukcija vodovodne mreže u dužini 520 metara, kao i polaganje gasne mreže, nakon čega će se pristupiti asfaltiranju puta. Vrijednost radova iznosi 500.000 KM.

Okončani su radovi na rekonstrukciji saobraćajnice i izgradnje mosta preko rijeke Zujevine u naselju Donji Zovik. Načelnik Ejubović navodi da je izgrađen novi most sa dvosmjernim saobraćajem, kao i moderni šestometarski put od magistrale M-17 do ulaza u kasarnu Krupa dužine 700 metara.

Preduzeće "Komunalac" je na ovoj dionici rekonstruisalo vodovodni sistem zamjenom starih azbestno-cementnih cijevi sa novim ekološko prihvatljivim. Vrijednost radova iznosila je 574.000 KM. Okončana je i rekonstrukcija ulice Stari Grivići u dužini od 470 metara, u okviru koje je izvršena rekonstrukcija vodovodne mreže.

Projekt je podrazumijevao i rekonstrukciju dijela saobraćajnice u zaseoku Točak dužine 270 metara te izgradnju dva pločasta propusta na mjestima prolaza potoka kroz trup saobraćajnice. Vrijednost radova iznosila je 247.000 KM.

Rekonstruira se i dio saobraćajnice u ulici "6. mart" koja se proteže između pomoćnog fudbalskog stadiona FK Radnik i objekta Kulturno sportskog i rekreacionog centra Hadžići. Planirane su dvije saobraćajne trake sa obostranim pješačkim stazama, a paralelno se postavlja i javna rasvjeta. Radove u vrijednosti 247.000 KM izvodi KJKP Rad.

Sve radove finansirali su Ministarstvo saobraćaja i Općina Hadžići, dok je nadzor nad izvođenjem radova vršio Zavod za izgradnju KS.

Na staroj magistrali u naselju Gradac, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Općina Hadžići finansirali su radove postavljanja horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, kao i zaštitne ograde na kritičnim mjestima uz rijeku Zujevinu. Potpunu rekonstrukciju saobraćajnice, u dužini 1.800 metara, finansirala je Općina Hadžići.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije