Na području opštine Istočna Ilidža gradi se novi objekat Srednjoškolskog centra

31.10.2018. 14:20 / Izvor: SRNA
Na području opštine Istočna Ilidža gradi se novi objekat Srednjoškolskog centra

Božović kaže da bi odluka o potpisivanju kupoprodajnog ugovora trebalo da bude donesena nakon dobijanja saglasnosti Pravobranilaštva.

Skupština opštine Istočna Ilidža usvojila je danas odluku da bude izdvojeno 790.000 KM za kupovinu zemljišta na kojem će biti građen novi objekat Srednjoškolskog centra /SŠC/ "Istočna Ilidža".

Načelnik ove opštine Marinko Božović rekao je novinarima nakon sjednice da je ovo značajan kapitalni projekat za lokalnu zajednicu, te da je jednim od ranije usvojenih regulacionih planova predviđena lokacija za izgradnju škole u neposrednoj blizini hrama na Veljinama i Tržnog centra "Bingo".

On je naveo da opština nema zemljište u svom vlasništvu, inače bi ova sredstava mogla da budu usmjerena za neku od faza izgradnje objekta, jer je riječ o višemilionskom projektu.

Božović kaže da bi odluka o potpisivanju kupoprodajnog ugovora trebalo da bude donesena nakon dobijanja saglasnosti Pravobranilaštva i u skladu sa predviđenom zakonskom procedurom.

"Prvi korak je kupovina zemljišta, a zatim slijedi izrada projektne dokumentacije, nakon čega ćemo znati tačnu vrijednost projekta i krenuti u obezbjeđivanje sredstava za izgradnju. Pokušaćemo da u saradnji sa nadležnim ministarstvom obezbijedimo sredstva za izgradnju škole. Nadam se da će vlasti u Srpskoj i BiH imati sluha, čija je statutarna nadležnost da grade ovakve objekte, i da ćemo to realizovati veoma brzo", rekao je Božović.

Sjednici Skupštine opštine Istočno Sarajevo nije prisustvovao niko od predstavnika SŠC "Istočna Ilidža".

Odbornici su na današnjoj sjednici usvojili i izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prvih šest mjeseci, kao i prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Na konstataciju opozicije da je punjenje budžeta u prvih šest mjeseci slabije, Božović je naveo da je izvršenje 100 odsto kada je riječ o poreskim prihodima, dok je manje od 20 odsto kada je riječ o neporeskim prihodima.

"Rebalansom budžeta zajedno sa kreditom od 2.400.000 KM, budžet za ovu godinu trebalo bi da u punom ostvarenju iznosi 9.200.000 KM. A kredit od 1.100.000 KM ostaje za budžet 2019. godine", rekao je Božović.

On je napomenuo da su sastavni dio rebalansa ovogodišnjeg budžeta i sredstva koja dolaze od klirinškog duga, te da je prije nekoliko dana potpisan ugovor i da očekuje da ubrzo budu na računu opštine Istočna Ilidža.

Ugovorom dodijeljena sredstva namijenjena su za projekat zaštite izvorišta vode za piće Sarajevsko polje.

"Ugovor je značajan ne samo za građane Istočnog Sarajeva, već i mnogo šire, jer je riječ o zaštiti izvorišta sa kojeg se snabdijeva cijelo Sarajevo", istakao je Božović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije