Na Ponijerima nova ulaganja: Uređuju se staze, objekti i ski-lift

02.11.2018. 12:55 / Izvor: Akta.ba
Na Ponijerima nova ulaganja: Uređuju se staze, objekti i ski-lift

Općina Kakanj i Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj se suočavaju s potrebom za novim ulaganjima.

Proteklih nekoliko godina, a posebno nakon što je osvijetljena ski-staza, kakanjska vazdušna banja i ski-centar Ponijeri su stalno u žiži interesiranja bosanskohercegovačke javnosti.

Općina Kakanj i Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj se u tom smislu suočavaju s potrebom za novim ulaganjima u Ponijere kako bi se odgovorilo na potrebe posjetitelja kojih je iz godine u godinu sve više.

I zahtjevi građana Kaknja su usmjereni na potrebu da se Ponijeri unaprijede, što bi i privatnu inicijativu motivisalo da ulaže na Ponijerima i tako obogaćuje turističku ponudu i smještajne kapacitete.

Zbog toga je osmišljen i plan prioritetnih aktivnosti koje je potrebno realizirati na Ponijerima.

Asfaltirana saobraćajnica od Kaknja do Ponijera postoji, ali samo do centra kakanjskog izletišta, dok su put koji vodi prema ski-stazi, put prema Hmeljicu i dalje prema Kamenici, Tajanu i Zavidovićima i svi drugi krakovi puteva kroz Ponijere makadamski, što je jedna od velikih prepreka i privatnoj inicijativi da ulaže, gradi i razvija ugostiteljske kapacitete.

U planu uređenje sankaške staze

Ponijeri se nalaze i na pravcu regionalne ceste koja povezuje Kakanj i Zavidoviće, pa se šansa za unapređenje infrastrukture na Ponijerima vidi i u sredstvima koja ulaže Kantonalna direkcija za ceste koja je zadužena za izgradnju i održavanje regionalnih puteva.

Zbog toga je odlučeno da se tokom predstojećeg zimskog perioda izvrši projektovanje kao preduslov za asfaltiranje ceste kroz Ponijere, a za realizaciju ovog projekta  bit će opredijeljeno oko 300.000 KM. Ova sredstva će se implementirati preko Kantonalne direkcije za ceste.

Plan je da se u budućem periodu na Ponijerima gradi i novi savremeni ugostiteljski objekat na platou uz ski-stazu. Objekat čija će ukupna površina biti 224,5 metara kvadratnih imat će salu, kuhinju, galeriju, dvije terase, stepenište, ostavu i toalet.

U planu je i uređenje sankaške stazu uz postojeću ski-stazu, a u toku je rješavanje administrativnih pitanja obzirom na činjenicu da će se morati vršiti sječa dijela šume.

Rekonstrukcija ski-lifta

Kakanj je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koje uspijevaju korak po korak razvijati svoju vazdušnu banju i skijalište. Bez ambicije da se Ponijeri porede sa velikim planinskim centrima u čiji infrastrukturni razvoj ulažu finansijski puno snažniji centri, ponuda na Ponijerima se kontinuirano poboljšava.

Prošle godine je osvijetljena ski-staza sa ski-liftom, organizirani su dnevni i noćni termini skijanja, škola skijanja, skijaška takmičenja i doček Nove godine, vrši se redovno zimsko i ljetno održavanje na putu do Ponijera, ulaže se u putnu infrastrukturu, organizira se besplatan prijevoz autobusima… Cijene usluga na Ponijerima su povoljne, pa su Ponijeri ponijeli i epitet “narodnog skijališta”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije