Investicije / PROJEKTI

Na proljeće počinje realizacija četiri velika projekta u Starom Gradu

27.10.2018. 09:37 / Izvor: Akta.ba

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ugostio je predstavnike Saudijskog fonda za razvoj, preko kojeg je obezbijeđen kredit za četiri velika infrastrukturna projekta u Starom Gradu.

Goste iz Saudijske Arabije: Mohammeda Aldalilana, Abdullaha Alromaiha, Sulaimana Alwetaida i Bandarta Alharbija su interesovale firme koje su prošle pretkvalifikaciju za projekte izgradnje podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, nadogradnje Doma zdravlja Stari Grad, izgradnje sportske sale OŠ "Ehem Mulabdić" i utopljavanja zgrade Općine Stari Grad. Općina Stari Grad je izvršila evaluaciju svih pristiglih prijava i sada se čeka finalno odobrenje evaluacije od strane Saudijskog fonda. S obzirom da su oni kreditori, imaju pravo nadziranja i odobravanja svakog koraka koji se napravi u postupcima.

"Nakon što saudijski partneri daju zeleno svjetlo, a to je po njihovim riječima kraj iduće semice, ostala je završna procedura postupka javne nabavke. Ta će se procedura nadam se završiti do kraja ove godine, tako da radove planiramo početi na proljeće i završiti do početka 2020. godine", kazao je načelnik Hadžibajrić. Obje strane su izrazile žaljenje zbog izuzetno dugotrajnog i komplikovanog procesa koji je prethodio traženju i dobijanju kreditnih sredstava, a trajao je skoro pet godina.

Naime, ratifikacija Sporazuma o kreditu za realizaciju četiri infrastrukturna u Starom Gradu je morala biti potvrđena od strane oba doma federalnog i državnog parlamenta, te od strane Predsjedništva BiH koje je ratifikaciju potvrdilo na jučerašnjoj sjednici.

Podsjećamo, krajem jula ove godine Sporazum o kreditu potpisali su ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda – ovlašteni potpisnik od strane Predsjedništva BiH i zamjenik generalnog direktora Saudijskog fonda za razvoj Yousef I. Al-Bassam u iznosu od oko 13,3 miliona KM, koliko je procijenjena vrijednost pomenuta četiri projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije