Na proljeće rekonstrukcija naftnog terminala u Bihaću

11.03.2019. 07:49 / Izvor: Nezavisne novine
Na proljeće rekonstrukcija naftnog terminala u Bihaću

Dugo najavljivana rekonstrukcija naftnog terminala u Bihaću započeće tokom ovog proljeća, nakon što su u proteklom periodu okončane sve potrebne procedure

Dugo najavljivana rekonstrukcija naftnog terminala u Bihaću započeće tokom ovog proljeća, nakon što su u proteklom periodu okončane sve potrebne procedure u vezi s realizacijom ovog projekta.

Ovo je potvrdio Dževad Bašić, direktor Javnog preduzeća "Operator terminali FBiH", istakavši kako je do kašnjenja došlo zbog komplikacija u vezi s izradom izvedbenog projekta.

"Sve je trebalo da bude okončano protekle godine, kada smo raspisali javni poziv za izradu projektno-planske dokumentacije. Međutim, zbog žalbi pojedinih ponuđača, proces se otegao i došlo je do kašnjenja", istakao je Bašić.

Prema njegovim riječima, ti problemi su riješeni u proteklim mjesecima te je ovih dana raspisan javni poziv za odabir izvođača građevinskih radova na realizaciji ove investicije, koja je procijenjena na oko šest miliona maraka.

"Potrebno je obaviti rekonstrukciju i modernizaciju svih dijelova terminala kako bi zadovoljio važeće tehničke standarde i zakonske propise", istakao je Bašić, dodavši da je objekat izgrađen prije više od četiri decenije, a kako u međuvremenu nije ulagano u njegovo održavanje, naposlijetku je stavljen van upotrebe.

"Sem toga, u proteklom periodu imali smo neriješene imovinsko-pravne odnose i oni su sudskim putem riješeni u našu korist. Procjene su da će radovi trajati oko pola godine kako bi se on doveo u funkcionalno stanje", rekao je on.

Prema njegovim riječima, radi se o vrlo značajnom objektu za čitavu regiju, koji raspolaže podzemnim i nadzemnim rezervoarima čiji ukupni kapaciteti iznose oko 18.000 tona.

Paralelno s građevinskim radovima, vodiće se aktivnosti na osposobljavanju željezničkog kolosijeka koji vodi do samog terminala. Inače, pomenuto javno preduzeće, sem naftnog terminala u Bihaću, vlasnik je takvih objekata u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Pločama u susjednoj Hrvatskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije