Investicije / PROJEKTI

Na Tjentištu otvorena rekonstruisana spomen-kuća bitke na Sutjesci

01.12.2018. 11:29 / Izvor: Fena

Rekonstruisana spomen kuća bitke na Sutjesci „Panorama“ jučer je otvorena na Tjentištu.

U obnovu tog objekta koji je pretrpio velika oštećenja tokom proteklog rata, uloženo je oko 100.000 KM, a projekat  su  realizirali Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske (RS) i Nacionalni park Sutjeska.

Po riječima Dejana Pavliovića direktora Nacionalnog parka, dugo vremena radilo se na obnovi zidnih fresaka

"Obnova 13 fresaka čiji je autor umjetnik Krsto Hegedušić trajala je šest mjeseci. Riječ je o vrijednom projektu ali NP Sutjeska nije imao nikakvih troškova zahvaljujući Zavodu i činjenici da je na restauraciji radila uposlenica Vanja Šotra. Ova kuća u podrumu ima i bioskopsku salu koja je zapaljena, a u narednom periodu ćemo probati da je obnovimo. U toku je obnova i Muzeja Bitke na Sutjesci, koji će biti otvoren iduće godine, na dan bitke. Biće to sigurno najbolji muzej u bivšoj Jugoslaviji, sa izuzetnom kolekcijom", kazao je Pavlović.

Vanja Šotra Dursun, konzervator i restaurator koja je najviše radila na obnovi, prezadovoljna je urađenim.

"Na 'Panorami' predstoji još posla. Potrebno je sanirati krovni pokrivač i prozore, te prikupljati sredstva za prostor ispred objekta, jer ima vlage i u temeljima", kazala je ona.

U okviru rekonstrukcije objekta koji je tim projektom zaštićen od daljnjeg propadanja, ojačana je glavna konstrukcija objekta, saniran krov te rekonstruisani unutrašnji zidovi s motivima Narodnooslobodilačke borbe (NOB).

Spomen-kuća na Tjentištu čiji je autor Ranko Radović iz Beograda, izgrađena je 1971. godine u sklopu Nacionalnog parka "Sutjeska". Posvećena je bitci na Sutjesci koju su partizani 1943. godine vodili protiv okupatorskih njemačkih snaga. Dio je spomen-kompleksa na Tjentištu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije