Na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović planirane tri podzemne garaže

08.02.2021. 15:46 / Izvor: Akta.ba
Na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović planirane tri podzemne garaže

Na prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo usvojen je Nacrt Odluke o usvajanju i Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta Trg oslobođenja-Alija Izetbegović.

Na prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo usvojen je Nacrt Odluke o usvajanju i Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta Trg oslobođenja-Alija Izetbegović.

Ovom Odlukom uređuje se provođenje Urbanističkog projekta ''Trg oslobođenja-Alija Izetbegović'', a naročito: granice prostorne cjeline, namjena površina, urbanističko-tehnički uslovi za izgradnju građevina i uređenje građevinskog zemljišta, uređenje javnih pješačkih površina, izgradnja centralnog spomen-obilježja i odnos prema postojećim spomen-obilježjima, uređenje zelenih i slobodnih površina, uslovi privremenog korištenja javnih površina, uređenje i postavljanje urbanog mobilijara, te mjere zaštite prava lica sa smanjenim tjelesnim sposobnostima.

Između ostalog ovim planom je predviđena izgradnja tri podzemne etaže garaže sa ukupno 242 parking mjesta.

Na dijelu platoa ispred Doma Oružanih snaga BiH uvodi se saobraćaj pod režimom (pristup motornim vozilima je dozvoljen samo za objekte koji su, u smislu saobraćajnog pristupa, orijentisani na ovaj trg) i to postavljanjem vertikalne saobraćajne signalizacije.

Predviđeno je i izmještanje Skulptura ''Multikulturalni čovjek'' na prostor trga iznad podzemne garaže ''Stari Grad'' u ulici Avdage Šahinagića.

Kako je navedeno u odluci, izgradnja podzemne garaže i formiranje višenamjenskog prostora trga ne ostavljaju prostornu mogućnost za zadržavanje postojećih elemenata biološke komponente sve tri vegetacione etaže, te su predviđeni za uklanjanje.

Služba za urbanizam Općine Stari Grad obavještava građane da će, imajući u vidu higijensko-epidemiološke mjere koje su na snazi, Javni uvid u Urbanistički projekat Trg oslobođenja-Alija Izetbegović biti omogućen putem općinske web stranice www.starigrad.ba/javnerasprave, u periodu od 15 dana od dana objavljivanja istog (08.02.2021.godine).

Sve prijedloge i sugestije na ovaj Urbanistički projekat zainteresirane strane mogu dostaviti putem e-mail adrese službe (urbanizam@starigrad.ba)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije