Načelnik Efendić sa sarajevskim arhitektima u obilasku novih objekata

29.12.2020. 07:44 / Izvor: Akta.ba
Načelnik Efendić sa sarajevskim arhitektima u obilasku novih objekata
OTVORI GALERIJU

Denis Zvizdić kazao je da je Općina Novi Grad jako dobar primjer jednog planskog razvoja općine i stavljanja prostornih resursa u funkciju ugodnoga življenja i vrlo kvalitetnog poslovanja.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić obišao je danas sportsku dvoranu uz školu „Umihana Čuvidina“ sa pratećim sadržajima, koja je nedavno otvorena, te vrtić „Vjeverica“ na Alipašinom Polju i objekat budućeg omladinskog centra za edukaciju i kulturu u Centru "Safet Zajko“, sa poznatim sarajevskim arhitektima dr. Denisom Zvizdićem, Farukom Kapidžićem, Hasanom Ćemalovićem, Zijom Krvavcem, Sakibom Okovićem i Enesom Džananovićem. U delegaciji je bio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Dr. Denis Zvizdić profesor je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a Faruk Kapidžić ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo.

"Imali smo želju da ljudima iz struke pokažemo šta je ono što radimo, neki od  njih su projektanti objekata koje smo radili, neki su samo čuli za njih, a neki vršili nadzor. Željeli smo na neki način da pokažemo jedan doprinos modernog vremena našem gradu, da nije samo vrijeme koje živimo mijenjalo ambijent grada Sarajeva u negativnom smislu, već da imamo i objekte koji urbaniziraju, poboljšavaju i uljepšavaju ambijent u našem gradu. Uvjeren sam da dvoranu uz školu „Umihana Čuvidina“ možemo sa ponosom pokazati ljudima širom svijeta, pa i stručnjacima, arhitektima, ljudima koji se bave projektovanjem, koji troše svoje vrijeme, znanje, život, da bi napravili što bolja arhitektonska rješenja", izjavio je načelnik Efendić.

Općina Novi Grad dobar primjer planskog razvoja 

Denis Zvizdić kazao je da je Općina Novi Grad jako dobar primjer jednog planskog razvoja općine i stavljanja prostornih resursa u funkciju ugodnoga življenja i vrlo kvalitetnog poslovanja. To je općina koja razvija one segmente prostora i opće infrastrukture i suprastrukture, kojima zadovoljava standarde u smislu i zelenih površina za aktivnu i pasivnu rekreaciju, a svakako i objekte koji zadovoljavaju sve potrebe ove najmnogoljudnije općine u BiH.

"Imali smo priliku danas obići nekoliko objekata društvene infrastrukture, školu, sportsku dvoranu, obdanište, a potom i prostorije centra za zdravo starenje, što govori o visokom stepenu odgovornosti načelnika i općinske administracije za realizaciju onih projekata koji znače povećanje životnog komfora za ljude svih životnih dobi, od djece u obdaništu, onih koji su u školama i fakultetima, kojima trebaju brojni sportski sadržaji, i svakako, za ljude treće životne dobi, kojima je bitno socijalno druženje i inkluzivna uloga u samom društvu. Zbog toga čestitam načelniku Efendiću i želim mu još jedan uspješan mandat i sasvim sam siguran da on i njegova općinska administracija adekvatno, pravovremeno, na jedan stručan i planski način, odgovaraju potrebama stanovnika općine Novi Grad", rekao je Zvizdić, ističući da ga raduje činjenica da se iz nekada razrušenog i zapuštenog prostora, razvio Cantar „Safet Zajko“ u jedan od najozbiljnijih, najpoželjnijih i najatraktivnijih sportsko - rekreativnih centara.

Ministar Kapidžić je naglasio da ga je kao arhitektu interesovalo kako je urađen objekat sportske dvorane uz školu "Umihana Čuvidina“ i naglasio da je pozitivno iznenađen sadržajima koji su se uklopili u sami prostor i kako je sve dobro isprojektovano i izvedeno.

"Mislim da je ovo pravi primjer spoja struke i politike, odnosno, kad politika angažuje struku, onda se dobiju pravi rezultati, pogotovo ovako kompleksni objekti gdje je i škola i dvorana, fitnes, dječije obdanište, ambulanta i apoteka će tu biti, i parking. Sve je to napravljeno da može da funkcioniše 24 sata i da sigurno neće biti problema u smislu finansija i sredstava da se ovaj prostor i održava kroz godine", naglasio je Kapidžić.

Delagacija je obišla i zatvoreni sportski prostor, koji se gradi u jednom od objekata u Centru "Safet Zajko“, gdje će od ove zime u funkciji biti zatvoreni sportski teren za fudbal i tenis sa umjetnom travom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije