Načinjen prvi korak na aktiviranju centra za poljoprivredu

17.10.2019. 08:48 / Izvor: SRNA
Načinjen prvi korak na aktiviranju centra za poljoprivredu

Pašalić je naglasio da je razgovor sa predstavnicima opštine Sokolac prvi korak ka aktiviranju Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je jučer da resorno ministarstvo želi da revitalizuje Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu, u kome bi se proizvodio bezvirusni sjemenski krompir.

Pašalić je nakon sastanka na Sokocu sa načelnikom te opštine Milovanom Bjelicom,  izjavio da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede želi da revitalizuje ovu naučno i stručnu instituciju, prije svega zbog potencijala ove i susjedne Rogatice, ali i drugih opština u okruženju, koje imaju potencijala u proizvodnji krompira i susreću se sa problemima uvoza sadnog materijala.

On je napomenuo da je trenutno Centar u sastavu Poljorivrednog instituta Srpske, prema odluci Vlade od prije šest godina, ali taj vid organizacije nije dao očekivane rezultate.

"Sada razmatramo mogućnost da ponovo izdvojimo taj centar  kao zasebnu organizacionu jedinicu koja bi se bavila proizvodnjom bezvirusnog sadnog materijala krompira", rekao je novinarima Pašalić.

On je naveo da resorono ministarstvo ima već određene kontakte i sa međunarodnim organizacijama koje bi finansirale revitalizaciju tog centra, u što bi se  uključila i Vlada i pomogla Centar na Sokocu kao što pomaže brojne institute, fakultete i zavode.

Pašalić je naglasio da je razgovor sa predstavnicima opštine Sokolac prvi korak ka aktiviranju Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu.

Bjelica je zahvalio Vladi Srpske što su resorna ministarstva  podržala sve projekte koje je uputila ova lokalna uprava, kao i za nastojanje da se revitalizuje Centar za unapređenje poljoprivrede.

On je naglasio da je posjeta ministra Pašalića za opštinu Sokolac veoma bitna jer u ovoj lokalnoj zajednici dominiraju šumarstvo i prerada drveta i poljoprivredna proizvodnja.

Bjelica je naglasio da bi Centar za unapređenje poljoprivrede na Sokocu, osim proizvodnje bezvirusnog sjemena krompira i sitnih sjemena krmnog bilja, trebalo da ima istraživačku, edukativnu i komercijalnu funkciju kako bi mogao da bude samoodrživ.

"Mi smo imali potpunu podršku Vlade Srpske u revitalizaciji ovog centra, ali se u to uključio i FAO /Organizacija UN za hranu i poljoprivredu/ i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, ali nisu postignuti željeni rezultati. Mi smo opredijeljini da se ovaj centar registruje kao poseban institut u nadležnosti Vlade Srpske i sigurno bi tako imao budućnost", rekao je  Bjelica.

On je podsjetio da je Vlada Srpske, na prijedlog lokalne zajednice, dodijelila Centru na korištenje zemljište na Glasinačkom polju.

Na sastanku ministra Pašalića sa predstavnicima opštine Sokolac i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jednica Sokolac, razgovarano je i o drugim temama iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovoj lokalnoj zajednici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije