Nađeno sedam miliona za prelaz kod Svilaja

27.01.2020. 12:01 / Izvor: Nezavisne novine
Nađeno sedam miliona za prelaz kod Svilaja

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH trebalo bi u februaru da u posao izgradnje graničnog prelaza na mostu Svilaj uvede firmu "Niskogradnja".

 Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH trebalo bi u februaru da u posao izgradnje graničnog prelaza na mostu Svilaj uvede firmu "Niskogradnja", a u međuvremenu Savjet ministara BiH obezbijediće dodatnih sedam miliona KM za ovaj projekat.

U Odluci o izmjenama i doponi Odluke o odobravanju projekta nabave i izgradnje objekata za regionalne centre i sjedište UIO navedeno je da se prvobitno planirani iznos od 18.544.535 KMnamijenjenih za izgradnju graničnih prelaza Bijača i Svilaj zamjenjuje iznosom od 25.544.535 KM, a iznos od 10.250.000 KM namijenjen za izgradnju graničnog prelaza Svilaj mijenja iznosom od17.250.000 KM.

"Procedura je završena i čim vremenski uslovi dozvole izvođač radova će biti uveden u posao. Od Savjeta ministara BiH još ranije smo dobili garancije da će nedostajuća sredstva za izgradnju graničnog prelaza kod Svilaja biti obezbijeđena", rekao je za "Nezavisne" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Inače, UIO BiH početkom prošle godine raspisao je međunarodni tender za izgradnju graničnog prelaza Svilaj, međutim problem je nastao jer su pristigle ponude bile daleko veće nego što je UIO procijenio, odnosno daleko više nego što je bilo novca. U tom trenutku za taj projekat UIO je imao obezbijeđenih malo više od deset miliona KM i oko tri miliona KM osiguranih preko Evropske banke za obnovu i razvoj, međutim gotovo sve pristigle ponude bile su na iznos od oko 20 miliona KM, zbog čega je UIO nekoliko mjeseci odgađao kompletan proces i zaključivanje ugovora s najpovoljnijim ponuđačem.

"Tada smo od Savjeta ministara BiH tražili garancije za taj iznos i nakon što smo ih dobili nastavili smo dalje s procedurom", rekao je Kovačević.

Zanimljivo je da je Savjet ministara BiH odluku kojom se odobravaju sredstva za izgradnju graničnog prelaza na Svilaju donio još 2015. godine, međutim taj novac još nije potrošen.

Slična situacija kao sa Svilajom desila se i kod izgradnje graničnog prelaza na mostu "Bratoljub", koji između Bratunca i Ljubovije spaja Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. U ovom slučaju za završetak projekta, odnosno za radove na izgradnji graničnog prelaza, nedostajalo je tri miliona KM, ali je na samom kraju godine i nakon potvrđivanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH taj novac obezbijeđen. Prethodni saziv Savjeta ministara BiH, iako je Predsjedništvo BiH to od njih tražilo, nije želio obezbijediti taj novac pravdajući to time da nije usvojen budžet za ovu godinu.

Granični prelaz na mostu Bratunac - Ljubovija procijenjen je na oko 14,5 miliona KM, dok je izgradnja samog mosta koji je finansirala Srbija koštao oko 13 miliona evra. Taj most završen je prije više od dvije godine, ali još nije u funkciji, dok je gradnja mosta kod Svilaja preko rijeke Save koštala malo manje od 54 miliona KM, ali most neće biti u funkciji najmanje godinu dana od uvođenja izvođača radova u posao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije