Najbolje rješenje za Agrokomerc je stečaj

22.09.2017. 09:33 / Izvor: Oslobođenje
Najbolje rješenje za Agrokomerc je stečaj

Nakon 20 godina agonije, beskrajnog nezadovoljstva bivših radnika i već ostvarene prodaje najvitalnijih dijelova, bliži se kraj Agrokomerca.

Krajiški prehrambeni gigant Agrokomerc, nakon više od 20 poratnih godina pod staranjem vlasnika Vlade Federacije, mogao bi uskoro otići u stečaj. Naime, Općinski sud u Bihaću i stečajni sudija Aladin Bajrić izdali su rješenje o imenovanju privremenog stečajnog upravnika koji će provesti predstečajni postupak nakon kojeg će Sud odlučiti o stečaju, a po zahtjevu povjerenika, firmi Bašo d.o.o, D&G d.o.o. i KR Promet iz Velike Kladuše i po predlagačima Fatime Kekić, Asimu Bećiragiću i Safetu Bašagiću.

POTRAŽIVANJA

Sud je za privremenog stečajnog upravnika imenovao Šefika Smlatića, inače stečajnog upravnika Kombitexa Bihać, koji je za nepune dvije godine uspio da rasproda više od 60 posto stečajne imovine i koji je u više navrata isticao da mu je prioritet izmirivanje potraživanja bivših radnika. Međutim, u slučaju Agrokomerca potraživanja radnika prelaze 40 miliona maraka, a imovina Agrokomerca deset puta je veća od Kombitexove.

Predstečajni postupak krenuo je nakon neuspjeha sa primjenom Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, no Šefik Smlatić smatra da je stečajni postupak nad Agrokomercom trebalo pokrenuti i mnogo ranije.

"Za iole upućenog ekonomskog i pravnog stručnjaka nije bilo niti je smjelo biti dileme. To je jedino moralno, profesionalno i zakonsko rješenje koje bi osiguralo zaštitu imovine unutar, ali posebno van BiH, kao i isplatu svih obaveza (banke, dobavljači, plate zaposlenih, direktni i indirektni porezi) koje u stečaju nose naziv prava povjerilaca bez obzira na to kojem redu pripadali. Izbjegavajući stečaj, pogodovalo se krajnje upitnim igrama i interesima povlaštenih grupa i pojedinaca koji su zarad sopstvenih ciljeva žrtvovali ogromne vrijednosti d.d. Agrokomerc izvan BiH", kazao nam je Smlatić.

Podsjećamo, Oslobođenje je nedavno izvještavalo o novoj šansi za bivši Kombitex nad kojim je proveden stečaj, a na čijem prostoru danas više desetina privrednih preduzeća čini osnovu po kojoj je pokrenuta i procedura da se kompleks Kombitexa proglasi poslovnom zonom. Da li su donosioci odluka imali nešto slično u planu i za Agrokomerc, nije nam poznato, no Smlatić vjeruje da je upravo to bio razlog što je Sud njega imenovao za privremenog stečajnog upravnika.

Preliminarnim uvidom predstečajni upravnik je došao do podataka da su u Agrokomercu u posljednjih šest godina ostvareni gubici od 70.388.834 KM.

GUBICI

Agrokomerc Velika Kladuša sa 440 uposlenih radnika u 2012. godini imao je gubitak od 11.774.366 KM, a u 2016. godini, sa svega 218 zaposlenih, gubitak je iznosio 13.725.229 KM.

"Sve navedeno ukazuje na krajnje pogrešnu poslovnu politiku koja je za sve ovo vrijeme nanijela nesagledive štete, kako po interese države, tako prije svega po interese radnika d.d. Agrokomerc Velika Kladuša", istakao je Smlatić.

Najbolji dio Agrokomerca, prehrambena i mesna industrija koje čine trećinu postrojenja Agrokomerca u samoj Velikoj Kladuši, prodan je prošlog mjeseca na ročištu u Općinskom sudu Velike Kladuše. Kupac je AC Food, firma koja je dio AS Grupacije i koja je najavila revitalizaciju ovog postrojenja i nova radna mjesta. Šta će biti sa ostatkom imovine Agrokomerca u zemlji i inozemstvu, biće poznato nakon konačne odluke Suda u Bihaću, koja će se donijeti nakon izvršene analize iz predstečajnog postupka koji slijedi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije