Najveći Centar za logistiku na Balkanu gradit će se u Vogošći

29.04.2010. 10:57 / Izvor: eKapija.ba
Najveći Centar za logistiku na Balkanu gradit će se u Vogošći

Kompanija Domoinvest iz Sarajeva shodno velikim zahtjevima tržišta za sve većim ekonomsko-industrijskim potencijalima u centralnom dijelu industrijske zone Vogošća planira izgradnju najvećeg Investiciono-poslovnog centra Vogošća (Centra za logistiku Balkan) potvrdio je za ekapija.ba Enes Hašimbegović, direktor kompanije Domoinvest.

Centar za logistiku će se nalaziti unutar poslovne zone Vogošća (u blizini kompleksa Unis i Tas). Lokaciono je smješten između naselja Donji Hotonj sa istočne strane i rijeke Vogošće sa zapadne strane.

"IPC Vogošća (Centar za logistiku) će se prostirati na 2.27 ha i biće idealan za proizvodno-poslovne namjene, distributerske poslove, bescarinsku zonu, kao i šoping centre. Ideja za izgradnjom ovakvog objekta nastala iz potrebe, jer u regionu nema sličnog Centra za logistiku. Centra će nuditi kompletan support za ljude kojima je potreban transport, skladištenje, manipulacija, dostavljanje robe, pakovanje... Dakle, sve što je potrebno da prihod dođe u BiH ostane u njoj i prođe kroz nju, prepakuje se i ode takav do krajnjih kupaca. Uz sve to nudit ćemo i dodatne supporte koji su poslovna tajna, a čije cijene usluga zavise od cijena na tržištu", kazao je Hašimbegović.

Hašimbegović, pojašnjava kako je prednost budućeg Centra za logistiku u njegovom položaju, jer je transferzalnim pravcem povezan sa dva najvažnija magistralna pravca u širem okruženju (auto-put Zagreb – Beograd i Jadranska magistrala).

"Ovakva pozicija uveliko olakšava teretni kamionski saobraćaj, s obzirom da saobraćajna komunikacija prema ostalim gradovima ne prolazi kroz centar Sarajeva. Kroz sredinu IPC-a prolazi lokalna saobraćajnica koja ga uvezuje sa glavnom saobraćajnicom, te sa fabrikama Tas i Unis. Glavni grad BiH, Sarajevo, udaljen je 10 km od distributivnog kompleksa Vogošća“, kaže Hašimbegović.

Pored odlične povezanosti saobraćajnicama industrijska zona Vogošća posjeduje željezničku infrastrukturu, a neposredno uz Logistički centar nalazit će se dva kružna kolosijeka.

U sklopu industrijske zone, a uz samu predmetnu parcelu, nalazi se toplana velikog kapacita, koja će se koristiti za zagrijavanje cjelokupnog kompleksa. Industrijska zona raspolaže elektrostanicom visokog napona koja može zadovoljiti sve potrebe velikih potrošača, bilo da su u pitanju proizvodni ili poslovni procesi.

Sjeverni dio Centra, uz rijeku Vogošću, je predviđen za skladišno-prodajne, odnosno trgovačko-distributivne kapacitete, dok je južni dio, predviđen za izgradnju poslovno-prodajnih prostora, potrebe poslovnih partnera i tržište.

"Centar za logistiku Vogošća raspolagat će sa 364 unutrašnja parking mjesta na dvije podzemne etaže. U funkcionalnom pogledu predviđeno je da objekat Centra za logistiku Vogošća bude fleksibilan i prilagodljiv svim proizvodno-uslužnim namjenama", kazao je Hašimbegović.

Realizacija projekta je planirana u fazama, tako da izgradnja počinje 2011. godine, a završit će se 2013. godine.

Projekt je peredstavljen i na Sarajevo Business Forumu, a kako kaže, Hašimbegović cilj nije bio traženje investitora, već ostvarivanje dobrih veza sa logističarima iz inostranstva, jer kompanije Domoinvest, General-servis i General-logistic mogu da ponesu jednu ovakvu investiciju.

Ukupna investiciona vrijednost u Centar za logistiku IPC-a procjenjuje se od 35 – 40 miliona maraka, a više informacija o projektu pogledajte na http://www.domoinvest.ba.

E. Ko.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije