Nakon dobijanja građevinske dozvole: Počinje obnova mostarske tržnice Tepe

29.09.2014. 10:41 / Izvor: eKapija.ba
Nakon dobijanja građevinske dozvole: Počinje obnova mostarske tržnice Tepe

Nakon čekanja od skoro dvije godine, Tržnice pijace Mostar su dobile građevinsku dozvolu za obnovu tržnice Tepa i sve je spremno za početak radova. Kako su za eKapija.ba potvrdili iz ove firme, prva faza radova će krenuti ovih dana i planira se završiti nakon 90 dana.

Nakon čekanja od skoro dvije godine, Tržnice pijace Mostar su dobile građevinsku dozvolu za obnovu tržnice Tepa i sve je spremno za početak radova. Kako su za eKapija.ba potvrdili iz ove firme, prva faza radova će krenuti ovih dana i planira se završiti nakon 90 dana.

"Radićemo dio Tepe gdje se prodaje voće i povrće. Prije početka radova, obezbjedićemo našim trgovcima voćem i povrćem adekvatan smještaj, gdje će moći nastaviti poslovati, do završetka radova. Ne želimo da trgovci gube svoje stalne klijente, kao niti dnevne pazare od kojih hrane svoje porodice", kaže za eKapija.ba Maja Kajtaz, direktorica Tržnice-pijace d.o.o. Mostar.

Ideja za obnovom Tepe je krenula prije nekoliko godina. Godine 2012. su predali zahtjev za dobijanje lokacijske informacije koja prethodi građevinskoj dozvoli. Predmet glavnog projekta je otvoreni, djelimično natkriveni prostor gradske pijace, zvane u narodu Tepa. Poslovni kompleks se sastoji od više objekata koji su rekonstruisani, te funkcionalno dovedeni u odgovarajuću namjenu u skladu sa Planom očuvanja i razvoja Starog grada u Mostaru, odnosno Regulacionim planom Starog grada Mostar i vanjskog prodajnog prostora koji je potrebno preurediti , kako bi cijeli kompleks bio usklađen sa navedenim Planom.

Vanjski prodajni prostor bi prema ovom idejnom projektu imao tri međusobno povezana funkcionalna područja: natkriveni prodajni prostor sa prodajnim stolovima – tezgama, natkriveni prodajni prostor sa zatvorenim kioscima – dućanima i nenatkriveni komunikativni prostor sa drvoredom i klupama. Površina prostora koji je u obuhvatu idejnog projekta je 1500,17 m².

Natkriveni prodajni prostor sa tezgama će sadržavati 46 mjesta sa stolovima dimenzija 2 x 1 m koji se u iznajmljivanju mogu kombinovati po potrebi prodavača, ali poštujući propisna odstojanja za prodavače i kupce, koja su u skladu sa propisima za ovu vrstu usluga.

"Mnogo vremena nam je prošlo u pripremama za izradu projekta, dobijanja raznih saglasnosti i dozvola, tako da smo tek u maju ove godine dobili građevinsku dozvolu. Nakon toga je raspisan tender, koji je i završen, a za izvođača radova je izabrana građevinska firma Gradnja d.o.o. iz Mostara", priča Kajtaz.

Projekat se realizuje u saradnji sa Gradom Mostarom. Finansira se dijelom od sredstava OPEC fonda za međunarodni razvoj (OFID) i dijelom od sredstava Tržnice-pijace d.o.o. Mostar. Servis provajder projekta je Fondacija OdRaz-Fondacija za održivi razvoj.

Vrijednost početne investicije je 155.000,00KM, od čega se 70% (108.500,00KM) finansira Međunarodna organinizacija IFAD, a 30% (46.500,00KM) finansiraju Tržnice-pijace d.o.o. Mostar.

Iz ove firme kažu, da trgovci na Tepi s nestrpljenjem čekaju početak radova, jer su im trenutno uslovi za rad otežani, naročito kada je kišno vrijeme.

"Sigurna sam da će obnovom Tepe biti povećan protok ljudi koji će dolaziti u kupovinu i da će naši trgovci biti zadovoljni. Teško je u vrijeme recesije i krize povećavati cijene zakupa, tako da mogu reći da će biti neznatno povećane. Ovaj projekat će biti od velikog značaja za naše trgovce koji rade na Tepi, takođe za ekonomski prosperitet naše firme, a i za sve naše građane i turiste koji će dolaziti i posjećivati našu Tepu", smatra naša sagovornica.

Inače, Tržnice-pijace d.o.o. Mostar imaju u planu i gradnju Pijace Vrapčići, koja će uslijediti nakon završetka radova Tepe.

"Najteže je doći do finansija. Ukoliko ih obezbjedimo i prije završetka radova na Tepi, krenućemo sa obnovom", kaže Kajtaz na kraju razgovora.

A.Š.

foto: bljesak.info

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije