Nakon Drvara, srbijanski Jumko planira investiciju i u Hercegovini

20.07.2021. 08:36 / Izvor: SRNA
Nakon Drvara, srbijanski Jumko planira investiciju i u Hercegovini

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetio je kompaniju "Jumko" u Vranju u Srbiji radi mogućnosti intenziviranja saradnje.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetio je kompaniju "Jumko" u Vranju u Srbiji radi mogućnosti intenziviranja saradnje i nastavka ulaganja "Jumka" u tekstilni sektor Republike Srpske.

Petričević je rekao Srni da je tokom susreta sa generalnim direktorom kompanije Branislavom Trajkovićem razgovarano o dosadašnjim aktivnostima vodeće tekstilne kompanije iz Srbije i budućim planovima koji će se ogledati u otvaranju novih proizvodnih pogona u Srpskoj.

"Naša saradnja je u protekle dvije godine bila intenzivna i na obostrano zadovoljstvo. U budućnosti je cilj da kroz zajedničku saradnju obezbijedimo tržište širom Evrope i svijeta i realizujemo otvaranje novih pogona `Jumka` u Republici Srpskoj", rekao je Petričević.

On je istakao da je ideja da se novi pogon otvori u Hercegovini, s obzirom da na ovom području postoji iskustvo i tradicija tekstilne industrije i već postoji radna snaga koja može odgovoriti zahtjevima.

Petričević je dodao da se, nakon posljednje zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske, saradnja produbljuje i da je u toku realizacija projekta ulaganja u infrastrukturu Podrinja, što će biti od koristi stanovništvu sa obje strane Drine, te naveo da je, radi privlačenje investitora i ekonomskog razvoja ovog kraja, za ove namjene izdvojeno 10,5 miliona evra.

Petričević je ukazao i na mogućnost saradnje sa kompanijom "Simpo" iz Vranja zbog činjenice da drvna industrija ima veliki udio u privredi Republike Srpske.

Generalni direktor kompanije "Jumko" Branislav Trajković podsjetio je da je početkom 2020. godine, uz posredovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, "Jumko" otvorio fabriku u Drvaru u koju je uloženo 500.000 evra i zaposleno 100 radnika.

"Od tada mi imamo izuzetno dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske, konkretno sa Ministarstvom privrede i preduzetništva. Zajedničku saradnju svakog dana poboljšavamo, u smislu administrativne pomoći, pomoći u traženju tržišta, ne samo u Srpskoj i BiH, nego i šire, tako da ćemo tu saradnju nastaviti u narednom periodu", rekao je Trajković.

Petričević je zajedno sa Trajkovićem obišao proizvodne pogone "Jumka", gdje se upoznao sa kompletnim procesom proizvodnje, od primarne do finalne, odnosno od proizvodnje pamuka do gotovih odjevnih predmeta, kao i izložbeni prostor gdje je predstavljena modna konfekcija i namjenski proizvodni program za vojnu industriju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije