Investicije / NEKRETNINE

Nakon odluke Vlade Brčko Distrikta: Osiguran novac za nastavak izgradnje nove fabrike vode

19.06.2009. 09:53 / Izvor: Dnevni list

Vlada Brčko Distrikta je na redovitoj sjednici usvojila Prijedlog aneksa ugovora o projektovanju izgradnji sustava za prečišćavanje vode rijeke Save u vodu za piće kapaciteta 330 litara u sekundi između Vlade Brčko Distrikta i kompanije "Va Tech Wabag".

Glasnogovornica Vlade Mara Simikić je kazala da ovaj aneks ugovora podrazumijeva osiguranje dodatnih 197.000 eura za razliku u cijeni, jer je u međuvremenu došlo do povećanja troškova zbog čega su i zaustavljeni radovi na izgradnji fabrike vode u Brčkom.

"Ova suma bi bila isplaćena izvođaču radova nakon završetka fabrike vode i početka probnog rada. Izvođači radova mogli bi odmah nastaviti radove, ukoliko Skupština Brčko Distrikta da potporu ovom prijedlogu aneksa ugovora s Wabagom", kazala je Simikić.

Ona je naglasila kako je studiju o većim troškovima uradio Ekonomski fakultet iz Banja Luke. "Ova bi suma izvođaču radova bila isplaćena nakon izgradnje fabrike vode i početka probnog rada", kazala je Simikić.

Osim toga Odsjek za europske integracije je upoznao članove Vlade s mogućnostima dobivanja sredstava iz međunarodnih fondova. Radi se o IPA fondu i japanskom fondu JICA iz kojih bi mogli dobiti 2,250.000 eura za kandidirane projekte. Za sada je riječ o adaptaciji pet javnih objekata za instaliranje solarne energije i razminiranju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije