Nakon pucanja cijevi na Stupu: VIK će tražiti namirenje štete od investitora

02.03.2019. 09:33 / Izvor: Avaz.ba
Nakon pucanja cijevi na Stupu: VIK će tražiti namirenje štete od investitora

dodatna opasnost za lokalno stanovništvo jesu plinske cijevi koje prolaze pored mjesta radova i koje također otežavaju pristup bagera

Dispečerskom centru "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) u četvrtak u kasnim noćnim satima dojavljeno je od stanara zgrade u ulici Stupska 6, naselje Stup, da je izvođač radova u blizini njihove zgrade ugrozio vodovodnu cijev.

Tim povodom u jutarnjim satima ekipa za hitne slučajeve izašla je na teren i utvrdila da je potkopana vodovodna cijev i da je, usljed nestabilnosti, pala i obrušila se, ali nije došlo do pucanja cijevi.

Direktorica ViK-a Azra Muzur kazala je da su sve ekipe na terenu.

"Radimo lociranje, iznalaženje mogućnosti vodosnabdijevanja jer je šire područje ostalo bez vode. Dio gdje se nalazi naš cjevovod koji je pao je u blizini gdje su i plinske instalacije, koje su također ugrožene. Morat ćemo naći način da premostimo i snabdijemo vodom okolne zgrade koliko budemo mogli u ovoj situaciji", kaže Muzur.

Istaknula je da su sve okolne zgrade ostale bez pitke vode.

"Riječ je o primarnom cjevovodu DN 100, koji je u dužini od 20-ak metara obrušen, a nastavak cjevovoda je ugrožen. Također, nedaleko od ove lokacije, uz ulicu Džemala Bijedića gradi se nova zgrada i iskop materijala je u velikoj količini na našoj potisnoj cijevi DN 700, to je potis Bačevo - Mojmilo, koji je u ovom trenutku također ugrožen. Skrenuli smo pažnju nadležnoj općinskoj inspektorici. Nadamo se da će poduzeti aktivnosti da se ukloni nasip i da vidimo je li došlo do ugrožavanja i tog cjevovoda. Radimo na privremenom rješenju", kaže Muzur.

Istovremeno, utvrđene su i nepravilnosti kod postavljanja instalacija.

"Došli smo do zaključka da su se prilikom asfaltiranja ove saobraćajnice preasfaltirala mnoga naša čvorišta. Također, izvođač radova koji je izvodio instalacije na vodovodnoj mreži nije tačno prenio instalacije na katastar podzemnih instalacija. Na mjestu gdje smo kopali po našoj cijevi, našli smo i plin i struju i TT kabal. Skroz je instalacija na drugom mjestu u odnosu na katastar. U ovom slučaju pokazalo se da se katastri podzemnih instalacija lažiraju od izvođača radova i da se takvi predaju u Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Trenutno se radi na privremenom rješenju. Mi ćemo u ponedjeljak sazvati hitnu sjednicu Uprave preduzeća i tražit ćemo namirenje štete od investitora", kaže Muzur.

Inače, investitor je "Bulevar" d.o.o., a izvođač radova je "Eurogradnja" Sarajevo.

Nakon havarije koja se desila na Stupu, kako saznajemo iz ViK-a građani naselja Tibra 2 ponovo imaju uredno vodosnadbijevanje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije