Nakon više od 30 godina, stanovnici Bostarića dobit će hidrofleks stanicu

12.08.2020. 13:43 / Izvor: Akta.ba
Nakon više od 30 godina, stanovnici Bostarića dobit će hidrofleks stanicu

Nakon više od 30 godina, riješit će se njihov problem lošeg snabdijevanja vodom.

U ulici Bostarići, od skretanja za ulicu Ablakovina, do rezervoara za vodu u ulici Bostarići do broja 55, izvode se radovi rekonstrukcije dijela vodovodne mreže i ugradnje hidrofleks stanice što je od velike važnosti za desetak domaćinstava na ovom dijelu mjesne zajednice Širokača. Nakon više od 30 godina, riješit će se njihov problem lošeg snabdijevanja vodom.

U razgovoru sa stanovnicima ove ulice, saznali smo da je problem sa normalnim vodosnabdijevanjem nastao s kraja 80-ih godina kada je došlo do širenja naselja i izgradnje većeg broja stambenih objekata.

Šest kuća koje se nalaze uz sami rezervoar zbog opterećenja i nedovoljnog pritiska nisu imale normalno vodosnabdijevanje, a rješenje je konačno došlo nakon dogovora mještana i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

"Vjerujte da evo 30 godina pokušavamo riješiti ovu situaciju sa raznim institucijama, njihovim rukovodiocima, ali jednostavno niko nije pokazao razumijevanje i želju da riješi jedan tako veliki problem za nas i naše porodice", kazao je Galib Gežo stanovnik ulice Bostarići na broju 55.

Galib nam je pojasnio da je zajedno sa bratom i još jednim komšijom predstavio ovaj problem načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, koji je odlučio odmah djelovati.

Općina Stari Grad i KJKP "Vodovod i kanalizacija" potpisali su sporazum o rekonstrukciji vodovodne mreže i izgradnji posebne hidrofleks stanice u rezervoaru Boguševac.

Vrijednost projekta je 25.000 KM, od čega Općina izdvaja 20.000 KM, a ostatak KJKP "Vodovod i kanalizacija", koje je i izvođač radova.

"Moje komšije i ja dugujemo veliku zahvalnost načelniku, jer zamislite da svakodnevno živite sa manjkom vode. Ovo je prvi put da je neko imao razumijevanja za naš problem. Teško mi je reći i priznati da sam se češće tuširao iz kazana nego iz normalnog tuša, pritisak vode je jednostavno bio preslab, a tome će uskoro doći kraj i ja sam presretan", izjavio je Galib.

Snalazili se na razne načine

"Projekat obuhvata polaganje 60 metara novih vodovodnih cijevi, a šest kuća će potom biti priključeno na taj novi cjevovod. Također, u rezervoaru će se ugraditi hidrofleks pumpa, koja će redovno pumpati vodu u novi cjevovod, čime će se dugogodišnji problem u potpunosti riješiti", kazali su iz KJKP "Vodovod i kanalizacija", te dodali da se okončanje projekta može očekivati iduće sedmice.

Da problem nedostatka normalnog vodosnadbjevanja i pritiska postoji više od 30 godina, potvrdili su nam Munir i njegova majka Hasna Gežo, koji žive u ulici Bostarići na broju 47.

"Snalazili smo se na razne načine, kuća nam je puna kanistera s vodom koje sipamo kada je situacija sa vodosnadbjevanjem bolja. Zahvaljujemo se mnogo Općini i načelniku na ovom projektu“, rekla je nana Hasna koja na ovom lokalitetu živi od davne 1952. godine. Plema Lešo živi na Bostarićima duže od 50 godina: „Pritisak vode je slab dugi niz godina i to je jako loše za bojlere i mašine, snalazili smo se kako znamo i umijemo, zaista hvala mnogo što ovo radite za nas", poručila je na kraju nana Plema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije