Napreduje gradnja fabrike: Peleti iz Bosanskog Petrovca idu na strano tržište

08.08.2012. 15:48 / Izvor: eKapija.ba
Napreduje gradnja fabrike: Peleti iz Bosanskog Petrovca idu na strano tržište

Fabrika peleta, čija izgradnja je počela sredinom aprila u Bosanskom Petrovcu, nalazi se u fazi izvođenja završnih građevinskih radova, a za početak septembra planirana je instalacija opreme i mašina za proizvodnju.

Ovu investiciju vrijednu tri miliona maraka pokrenula je kompanija Interwork iz Cazina, društvo koje su zajednički pokrenuli bosanski i italijanski privrednici. Ova kompanija, osnovana 2008. godine, prvobitno se bavila konsaltingom i trgovinom u oblasti eko energenata (drvo, pelet, briket), nakon čega se odlučuju da pokrenu vlastitu proizvodnju.

Izgradnja fabrike bit će podijeljena na nekoliko faza, a trenutno je u fokusu izgradnja proizvodne hale kapaciteta dvije tone na sat. Nakon toga, slijedi izgradnja staklenika za proizvodnju zeljastog bilja koji će se zagrijavati viškovima toplote nastale proizvodnjom peleta.

Direktor kompanije Interwork Sanel Liđan za eKapiju je potvrdio da će proizvodnja prvenstveno biti izvozno orijentisana, dok će jedan dio proizvoda biti plasiran i na domaće tržište, koje u ovoj oblasti doživljava ekspanziju.

"Sklopili smo ugovor sa kompanijom Amadint iz Cazina, koja će biti generalni zastupnik za tržište BiH i koja je već obezbijedila plasman do 30 posto naše proizvodnje. Preostali dio proizvodnje izvozit će se na inostrano tržište, prvenstveno u Italiju", navodi Liđan.

On je istakao da u prvoj polovini počinje probni perod proizvodnje, tokom koje bi trebalo biti zaposleno 20 radnika koji će raditi u dvije smjene. Kasnijim uvođenjem treće smjene, planirano je otvaranje dodatnih radnih mjesta.

Fabrika se gradi u industrijskoj zoni Gorinčani u Bosanskom Petrovcu, gdje su investitori dobili najbolje uslove za pokretanje proizvodnje.

"Mi smo inače bili zainteresirani za područje Bosanskog Petrovca, prvenstvo zbog sirovine. Industrijska zona Gorinčani u datom trenutku se pokazala kao najbolje rješenje i nismo se pokajali što smo odabrali tu lokaciju", kaže Liđan.

Na projektu izgradnje fabrike paleta kao glavni izvođač građevinsko-zanatskih radova izabrana je firma Gradnja – Konstrukt iz Bihaća, dok je za tehnološki proces zadužena firma Amadint iz Cazina.

Idejno rješenje radila je kompanija AS Projekt, a nadzor radova vršit će Euroing iz Bihaća.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije