Napreduju radovi na izgradnji mosta na 9. transverzali

20.09.2018. 14:56 / Izvor: Akta.ba
Napreduju radovi na izgradnji mosta na 9. transverzali
OTVORI GALERIJU

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima i predstavnicima izvođača radova obišli su radove na izgradnji mosta.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima i predstavnicima izvođača radova obišli su radove na izgradnji mosta preko željezničke pruge na 9. transverzali, gdje je u toku izgradnja stubova i nosača mosta.

"Sretan sam da radovi na izgradnji mosta na 9. transverzali napreduju. To je najveći projekat iz programa „Pokrenimo Novi Grad zajedno“, koji će omogućiti da se nakon 40-50 godina općina Novi Grad poveže u ovom pravcu. Dakle, željeznička pruga postoji više od 100 godina, i pored 6. i 12. transverzale koje se nalaze na krajevima Novog Grada, općina je već desetljećima bila presječena. Most je najsloženiji dio ovog projekta i drago mi je da radovi na njemu napreduju", izjavio je načelnik Efendić.

Prema najavama izvođača radova konstrukcija mosta trebala bi biti gotova do kraja decembra ove godine.

Enver Ajanović, izvršni direktor firme "Euro-Asfalt" pojasanio je da se trenutno izvode radovi na kompletnoj konstrukciji vijadukta, te da je dinamika izvođenja radova u okviru ugovorenog roka.

"Radimo armirano - betonske šipove na fundiranju vijadukta, stubove i armirano - betonske nosače. Krajem novembra trebali bi završiti AB šipove, stubove mosta i nosače, tako da ćemo nastojati da do kraja decembra završimo i kolovoznu ploču vijadukta", kazao je Ajanović.

Rok za izgradnju mosta  je maj 2019. godine, a vrijednost  radova koji se sada izvode je 10 miliona KM. Nakon toga ostaje još da se izgradi kružni tok i spoj sa ulicom Safeta Zajke u Boljakovom Potoku.

U proteklom periodu riješeni su svi imovinsko - pravni odnosi, izgrađen prvi dio saobraćajnice od ulice Džemala Bijedića, kao i servisne saobraćajnice kojima je osiguran alternativni prilaz firmama.

Radove zajednički finansiraju Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

                                                                                             

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije