Investicije / PRIVATIZACIJA

Napušten nekadašnji gigant: Hotel Maršal i dalje zjapi prazan

21.11.2018. 09:35 / Izvor: Oslobođenje

Hotel Maršal na Bjelašnici i ovu zimsku sezonu dočekat će zaključan i prazan. Nekadašnji gigant među hotelima koji je krasio olimpijsku ljepoticu u sve gorem je stanju zbog nebrige vlasti, koja ništa nije uradila da pomogne da se hotel iščupa iz dugova i ponovo oživi. Objekat čija se vrijednost procjenjuje na nekoliko miliona maraka u vlasništvu je Vlade FBiH, koja ima 65 posto dionica, a KS 35 posto. Iako je više puta bilo pokušaja da se riješi pitanje vlasništva i poslovanja hotela, to se nije desilo. Naime, postojale su opcije da se hotel proda i privatizuje ili da se prepusti na upravljanje JU Studentski centar Sarajevo, međutim, ništa od toga nije urađeno.

"Ideja da se Studentskom centru preda hotel na upravljanje je propala i sada imamo status quo. Sporno je vlasništvo, iako je KS oko toga pokušavao da se dogovori sa Vladom FBiH. Nuđeni su terminali u Blažuju za Maršal, kako bi on bio u 100-postotnom vlasništvu KS-a. To bi stvorilo pretpostavke da se nešto uradi s hotelom ili nama preda na upravljanje. Međutim, ništa nije urađeno, hotel je prazan i niko ništa ne poduzima kako bi se sačuvala imovina od daljnjeg propadanja", kazao je Tarik Curić, direktor Studentskog centra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije