Nasiha Pozder: Prostorno planiranje u Sarajevu svelo se na "bitna je visina"

11.02.2020. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Nasiha Pozder: Prostorno planiranje u Sarajevu svelo se na 'bitna je visina'

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je protekle sedmice "Studiju o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada".

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je protekle sedmice "Studiju o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada", koju je izradio WS Atkins International Limited, u okviru pripreme Zelenog akcionog plana za Kanton Sarajevo, finansiranog iz grant sredstava Vlade Japana, uz provedbu putem EBRD-a.

Na važnost njenog usvajanja osvrnula se zastupnica u Zajedničkom domu Parlamenta FBiH Nasiha Pozder jer se, kako kaže, prostorno planiranje u BiH, a posebno u Sarajevu, svelo se na modifikovanu, vulgarnu maksimu "bitna je visina".

"Vlada Kantona Sarajevo u ostavci i na izlasku, usvojila Studiju koja bi morala postati osnov za sve prostorno-planske dokumente, a samim tim i za Urbanistički plan (UP) Grada Sarajeva na koji čekamo godinama, a koji je upravo u procesu izrade", navela je ona.

Kako kaže, u ranijem Urbanističkom planu, onom koji su pustili da mu rok istekne, pa ga produžavali, pisala je preporuka "ne graditi visoke objekte u dolini Miljacke", podsjeća ona. 

"U ovom kojeg sada pripremaju u Zavodu za planiranje i razvoj KS, pisat će onako kako Studija kaže ne graditi objekte visočije od P+6 u širini od 200m od osovine glavne saobraćajnice. Pisat će, budemo li kao akademska i stručna, ali i javnost općenito, vršili pritisak da tako bude", smatra Pozder.

Napominje kako se Zakon o lokalnoj samoupravi, odnosno planiranje i donošenje regulacionih planova spustio na nivo općina, lokalnih zajednica, ali to i dalje ne amnestira struku da ih radi u skladu sa profesionalnim standardima i etikom. 

Podsjetimo, posjednjih mjeseci najavljeno je nekoliko velikih projekata koji bi uskoro mogli biti realizovani u Sarajevu. Riječ je o projektima na području općina Centar i Novo Sarajevo i koji su već odobreni na lokalnom nivou.

"RP Centrotrans-Alhos ( novi "R toranj"), Milkos (tri zgradurine sa zelenim krovom i novih 777 stanova u brdu, na Pofalićima), Kvadrant C (najnovije presjecanje Kampusa cestom za vlastite potrebe), nije to ni standard ni etika, bar ne u onoj školi u kojoj sam ja učila. U kojoj učim", ističe Pozder. 

Pored ovih projekata, izmjenom regulacionog plana pod nazivom “Kvadrant C1 Marijin Dvor” na mapu su unesena tri nova planirana objekta koja bi bila smještena između prostora Kampusa i ulice Hamdije Čemerlića.

I na kraju na projekat "MGT Marija Green Tower na Marijin dvoru u Sarajevu koji će se graditi iza Uniticovih nebodera, o čemu je Akta.ba pisala.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije