Nastavak II faze izgradnje gasne mreže na dionici Igman – Hadžići

Investicije / PROJEKTI

Nastavak II faze izgradnje gasne mreže na dionici Igman – Hadžići

21.06.2019. 15:58 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić i direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč obišli su radove na realizaciji projekta izgradnje distributivne gasne mreže na dionici II faze Igman-Hadžići u dužini od 11, 5 kilometara.Cilj izgradnje gasovoda na ovoj dionici je uvezivanje gasnog prstena izgrađenog na relaciji Hrasnica-Bjelašnica-Igman.

Na ovaj način će se omogućiti snabdijevanje prirodnim gasom iz još jednog pravca, čime se postiže sigurnost dostavljanja prirodnog gasa u slučaju oštećenja postojećeg gasovoda, te uravnoteženje energetskog bilansa.

Ministar Mandić je istakao kako je opredjeljenje ove vlade podrška svim dobrim projektima koje su započeti ranije, a upravo je izgradnja ove gasne mreže jedan od njih.

"Investiranje u Sarajevogas je dio strateškog plana Ministarstva komunalne privrede i infarstrukture jer nam je cilj da sarajevski Kanton u cjelosti koristi plin kao energent za grijanje. Također je nam je u interesu da zimi bude čistiji vazduh, te ćemo uskoro nastaviti izgradnju drugog gasnog prstena prema Vogošći, sufinansirat ćemo izmjenu dotrajalih mjerača", najavio je ministar Mandić, te dodao da je Sarajevogas, sa direktoricom Glamoč na čelu, svjetla tačka u Kantonu i primjer dobre organizacije posla prema evropskim standardima.

Izgradnjom pomenutog gasovoda će se steći uslovi za priključenje novih kupaca na lokalitetima kroz koje prolazi gasovod, te se otvara mogućnost gasifikacije potencijalnih turističkih naselja u općinama: Trnovo, Ilidža i Hadžići.

Radovi se izvode u skladu sa planiranom dinamikom a završetak se očekuje do kraja ljeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije