Nastavlja se zaštita i rekonstrukcija starog grada Bužim​

15.08.2018. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Nastavlja se zaštita i rekonstrukcija starog grada Bužim​

Ovom odlukom je jasno definiran status Starog grada, njegova zaštita i rekonstrukcija.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je još 2003.godine donijela Odluku o proglašenju graditeljske cjeline - Stari grad Bužim nacionalnim spomenikom. Ovom odlukom je jasno definiran status Starog grada, njegova zaštita i rekonstrukcija. U zadnjih šest godina nisu vršeni značajniji radovi na zaštiti ovog nacionalnog spomenika kao graditeljske cjeline kojom se s pravom ponose bužimljani. Prošlog mjeseca završena je pješačka staza koja povezuje dva nacionalna spomenika, staru drvenu džamiju i Stari grad Bužim.

U cilju dalje zaštite ovog krajiškog dragulja u Sarajevu je protekle sedmice načelnik općine Bužim Zikrija Duraković potpisao ugovor sa Federalnim ministarstvom kulture i sporta o dodjeli grant sredstava za zaštitu i rekonstrukciju sjevero-zapadnog vanjskog zida i ulazne drvene kapije.

"Zajedničkim sredsvima Federalnog ministarstva kulture i sporta i Općine Bužim u ukupnom iznosu od oko 40.000,00 KM nastavljamo sa zaštitom i rekonstrukcijom zidina Starog grada. Odlučili smo se za sanaciju vanjskog zida sa ulaznom drvenom kapijom jer je ona posebno obilježje Starog grada. U narednom periodu očekujem i značajniju podršku Komisije za zaštitu nacionalnih spemenika i nadležnog ministarstva kako bi Stari grad u potpunosti obnovili i zaštitili od propadanja", naglasio je načelnik općine Bužim Zikrija Duraković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije