Nastavljaju se projekti zaštite od poplave i navodnjavanja u Semberiji

05.11.2020. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Nastavljaju se projekti zaštite od poplave i navodnjavanja u Semberiji

Izgradnja sustava za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta nastavit će se između Donjeg Crnjelova i Batkovića, a u narednom periodu započet će čišćenje kanalske mreže prema Brocu i Trnjacima.

Izgradnja sustava za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta nastavit će se između Donjeg Crnjelova i Batkovića, a u narednom periodu započet će čišćenje kanalske mreže prema Brocu i Trnjacima, najavljeno je nakon sastanka gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisa Pašalića održanog u Bijeljini. Sastanku su, između ostalih, prisustvovali direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović i direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Stefan Mitrović.

"Nakon rekonstrukcije svih kanala dobit ćemo kanalsku mrežu koja će biti u funkciji navodnjavanja, ali i odvodnje. Uz to, kanal Dašnica ima svoju estetsku dimenziju u dijelu koji prolazi urbanim područjem, a danas će se uz uređenu obalu postaviti javna rasvjeta. Količina vode u koritu kanala kontrolirat će se rekonstruiranim ustavima i ograničiti na osam kubika, odnosno na razinu koja neće utjecati na podzemne vode i na taj način ugroziti podrume, dok će višak vode ići perifernim kanalom Majevica", objasnio je Mićić.

Od 2014. godine Vlada RS i Grad Bijeljina uložile su desetke miliona konvertibilnih maraka u zaštitu Semberije od poplava.

"Savski nasip je završen, regulacija korita rijeke Janje i obnova kanalske mreže privode se kraju, a Drinski nasip ostaje za izvršiti. Projekt nasipa je završen, riješen je dio imovinsko-pravnih odnosa, dok će se prvi dio graditi od ušća rijeke Janje do vodozahvata u kanalu Dašnica i graditi dalje prema Savi. Vlada je u utvrde uložila značajna sredstva, što je preduvjet za izgradnju nasipa. Kada se izgradi nasip uz Drinu, Semberija će biti sigurna od poplava narednih 50 godina. Protok vode u svim obnovljenim kanalima i koritima povećao se za 50 posto. Primjerice, prije obnove koritom rijeke Janje teklo je 170 kubika vode u sekundi, a sada je moguće protok i do 300 kubika u sekundi", naglasio je Mićić.

Nakon uređenja kanala Dašnica, projekta vrijednog gotovo 5 miliona KM, u narednom periodu bit će dovršen periferni kanal Majevica, kao i kanal Glogovac, a radovi se procjenjuju na šest milijuna KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije