Nastavljaju se radovi na sanaciji i zaštiti Starog grada Dubrovnika kod Ilijaša

Investicije / URBANIZAM

Nastavljaju se radovi na sanaciji i zaštiti Starog grada Dubrovnika kod Ilijaša

10.04.2019. 08:19 / Izvor: Akta.ba

Sporazum o finansiranju nastavka radova na sanaciji i zaštiti Starog grada Dubrovnika, srednjovjekovne tvrđave na području naselja Višnjica i nacionalnog spomenika BiH, potpisali su ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Ministarstvo je osiguralo 60.000 KM, a Općina 30.000 KM za istražne i hitne konzervatorske radove, kao i stručni nadzor, te sanaciju južnog perimetralnog zida između istočne i južne kule ove srednjovjekovne građevine.

"U posljednjih nekoliko godina započeti su radovi na revitalizaciji pojednih dijelova povijesne jezgre Starog grada. Zadovoljstvo nam je da se mogu nastaviti i to zahvaljujući Vladi KS i resornom ministarstvu koji su prvi put izdvojili sredstva za ovaj projekt. Nadam se da će u narednom periodu biti više angažmana i sredstava kako bismo došli do završne tačke kada će projekt obnove povijesne jezgre biti završen", naveo je načelnik Fazlić.

Po riječima ministra Filipovića, projekt restauracije i konzervacije srednjovjekovnog grada je od izuzetnog značaja za BiH, ali i donosi brojne benefite sa turističkog i ekonomskog aspekta, te je mišljenja da bi i viši nivoi vlasti trebali značajnije podržati njegovu realizaciju.

Istakao je da Stari grad Dubrovnik svjedoči o postanku Bosne, o pravima definisanim u Povelji o slobodi kretanja roba i ljudi u srednjovjekovnoj Bosni, kada je bio i njen stolni grad i ispostava dubrovačkih trgovaca, ali i drugim značajnim historijskim faktima.

"Kanton Sarajevo je prepoznao važnost projekta i zaštite ovog nacionalnog blaga. Neophodna nam je zaista šira institucionalna ali i marketinška podrška kako bi u potpunosti zaživio, kako bismo došli do apsolutne rekonstrukcije Starog Grada kao i putne infrastrukture na tom lokalitetu", naglasio je ovom prilikom ministar Filipović.

Kako je navedeno, u 2018. godini završeni su radovi na istočnoj kuli tvrđave. Sa sredstvima obezbijeđenim ovim sporazumom počinje prva faza restauracije južnog perimetralnog zida koji će povezati južnu i istočnu kulu. Nakon što se okonča i restauracija južne kule, ovaj lokalitet bi mogao biti stavljen u turističku ponudu Grada Sarajevo, istaknuto je

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije