Nastavljaju se radovi na zaštiti i sanaciji dijelova Berksovog dvorca

07.11.2018. 14:44 / Izvor: Akta.ba
Nastavljaju se radovi na zaštiti i sanaciji dijelova Berksovog dvorca

Ovih dana na Starom gradu Ostrožac nastavljene su aktivnosti izrade glavnog i izvedbenog projekta hitnih mjera sanacije.

Ovih dana na Starom gradu Ostrožac nastavljene su aktivnosti izrade glavnog i izvedbenog projekta hitnih mjera sanacije, zaštite i konzervacije na dvorcu Lotara Berksa, koji se nalazi u sastavu ovog nacionalnog spomenika.

Cilj je ostvariti uvid u stanje dvorca i izvršiti statičku analizu njegove konstrukcije kako bi se na osnovu toga mogle planirati mjere sanacije, kako je to i utvrđeno Odlukom o proglašenju Starog grada Ostrožac nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

"Nakon nedavno provedenih geotehničkih ispitivanja u području sahat- kule, istražni radovi su nastavljeni izvođenjem sondažnih raskopa radi uvida u stanje temeljne konstrukcije dvorca i detaljan pregled svih dijelova konstrukcije. Arheološki nadzor, koji je prilikom obavljanja ovakve vrste radova obavezan, vrši Marijana Periša", saopćeno je iz Općine Cazin.

Kako bi se omogućio neometan pristup svim dijelovima dvorca, Grad Cazin je poduzeo niz aktivnosti kao što su čišćenje obrušenih dijelova međuspratnih konstrukcija i postavljanje građevinske skele, a u narednom periodu će biti realizirane i aktivnosti uklanjanja bršljena sa vanjskih zidova dvorca radi sprečavanja njegovog daljeg negativnog djelovanja na stabilnost konstrukcije.

Projekat izrade glavnog i izvedbenog projekta sanacije dvorca Lotara Berksa je pokrenut 2017. godine potpisivanjem sporazuma između Grada Cazina i JU Kulturni centar Cazin kojim su udružena sredstva osigurana kroz različite projektne aplikacije što je, uz sredstva iz Budžeta Grada, omogućilo ugovaranje izrade projektne dokumentacije i ostale aktivnosti čišćenja, uređenja i prezentacije ovog bisera spomeničke baštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije