Nastavljaju se radovi na zgradi Akademije scenskih umjetnosti

27.03.2019. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Nastavljaju se radovi na zgradi Akademije scenskih umjetnosti

Kako je istakao premijer Forto, nastavlja se  sa izgradnja zgrade Akademije scenskih umjetnosti.

Premijer Kantona Sarajevo Edin  Forto, ministri finansija i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Amel Kovačević i Damir Filipović te predstavnik UNDP-a  Edis Arifagić najavili su pokretanje tri zajednička projekta u oblasti gradnje, energetske efikasnosti i praćenja budžetskih finansijskih transakcija.

Kako je istakao premijer Forto, nastavlja se  sa izgradnja zgrade Akademije scenskih umjetnosti.

“To je zgrada koja se gradi već punih osam godina,  ali zbog brojnih administrativnih prepreka i nedostatka sredstava još uvijek, nažalost, nije završena. Mi smo prepoznali to kao jedan od  najvažnijih infrastrukturnih projekata  jer je istovremeno važna i za akademsku  i za kulturnu zajednicu. Tamo će pored prostora za nastavu i edukaciju filmskih radnika biti na raspolaganju i prostor za predstave, za društvene događaje. Želimo ovaj projekat završiti u ovoj godini”, poručio je premijer Forto.

UNDP će sufinansirati ovaj projekt uz Vladu KS koja će dodatna sredstva za ovu namjenu obezbijediti u rebalansu budžeta  za 2019. godinu.

U maju mjesecu ove godine kreće realizacija projekta energetskog utopljavanja objekata 15 javnih ustanova što predstavlja sto postotno povećanje u odnosu na prošlu godinu. Prema riječima ministra Filipovića sva potrebna dokumentacija je spremna i kreće se u građevinske i mašinske radove. Benefiti projekta su manja potrošnja energenata, čistiji zrak i svakako nove i ljepše fasade.

U ovoj godini planiramo utopliti objekte nekoliko osnovnih škola, zdravstvenih ustanova,  objekte kulture i  policijskih stanica. Među njima su zgrada Bosanskog kulturnog centra , pozorišta SARTR,  Osnovna škola u Semizovcu, Gerontološki centar. Ovo ministarstvo će za ovu namjenu izdvojiti 1,5 KM, ostala ministarstva su izdvojila po 600.000 KM, dok će UNDP projekat podržati sa 2, 8 miliona KM”, naglasio je ministar Filipović.

Projekt “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” za  Ministarstvo finansija znači uspostavljanje  softverskog rješenja koje će omogućiti da se na efikasan i transparentan način prate tokovi  svih  trezorskih plaćanja, uz mapiranje  tih procesa kako bi se otklonila  uska grla  i uspostavilo efikasno trezorsko poslovanje.

Želimo uspostaviti tačke odgovornosti kada su u pitanju finansijski tokovi.Važna dimenzija je brzina koja će se postići primjenom ove nove aplikacije”, istakao je ministar  Amel Kovačević. Na ovaj način stvorit će se  baza podataka koja će biti kontinuirano ažurirana, te biti dostupna inspekcijskim organima,  internoj reviziji i antikorupcionom uredu.

Drago nam je da  možemo učestvovati u realizaciji spomenutih projekata. Oni su  dio šire lepeze planiranih zajedničkih projekata i od escnijalnog su značaja kako za Kanton tako i za UNDP koji je već dugo partner institucija vlasti ali i građanima u BiH”, ocijenio je ove zajedničke projekte Edis Arifafagić iz UNDP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije