Nastavljen projekat rekonstrukcije regionalne putne mreže

30.09.2018. 12:04 / Izvor: Akta.ba
Nastavljen projekat rekonstrukcije regionalne putne mreže

Vrijednost ugovora za rekonstrukciju ove dionice iznosi oko 1.270.000 KM. Rok za izvođenje radova na ove dvije nove dionice je 60 dana.

Otvaranjem novih rekonstruisanih dionica regionalnih putnih pravaca i uvođenjem izvođača u dalje radove Direkcija regionalnih puteva i Vlada Tuzlanskog kantona nastavili su danas mega projekat obnove, rekonstrukcije i adaptacije mreže regionalnih puteva na području Tuzlanskog kantona.

Na jučerašnjoj svečanosti otvorena je rekonstruisana dionica putnog pravca R-456 koji iz naselja Previle kod Tuzle vodi prema Čeliću. Za ovaj projekat Direkcija je izdvojila oko 450.000 KM.

"Ovaj putni pravac povezuje Srebrenik sa Čelićem i mi smo danas u prilici da svečano otvorimo novih 750m rekonstruisane dionice ovog putnog pravca. Radi se o dionici koja je finansirana iz redovnih sredstava Direkcije cesta", rekao je direktor Direkcije Agan Delibajrić.

"Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja ulažu znatne napore da sve regionalne pravce na području našeg kantona dovedeno u tehnički prihvatljivo stanje, jer upravo je putna infrastruktura temelj privrednog razvoja jednog područja. Osavremenjavanjem naše putne mreže sigurno ćemo doprinijeti napretku i bržem razvoju našeg kantona", riječi su ministra trgovine, turizma i saobraćaja Mirsada Gluhića.

"Zadovoljstvo mi je da ove godine implementirano projekte u oblasti putne infrastrukture u vrijednosti oko 26 miliona KM. Sve ovo veliki je benefit za građane i investitore koji žele doći ili su već na području našeg kantona, jer kvalitetniji putevi sigurno doprinose poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta. U tom svjetlu naš cilj upravo i jeste to, da privučemo nove investitore, ili stvorimo uslove za razvoj postojećih privrednih subjekata, kako bi taj proces doveo i do otvaranja novih radnih mjesta, a čime ćemo spriječiti i odlazak mladih ljudi sa ovog područja", rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

Nakon svečanosti u mjestu Jasenica, delegacija Vlade, predvođena premijerom Suljkanovićem, prisustvovala je uvođenju izvođača u radove na rekonstrukciji dvije nove dionice, što će biti finansirano iz kreditnih sredstava Direkcije regionalnih cesta.

Radi se o dionici regionalne ceste R461a Srebrenik – Orahovica donja, od raskrsnice za Brnjičane prema raskrsnici za Moranjce, ukupne dužine oko 800 m. Za rekonstrukciju ove dionice izdvojeno je oko 756.000 KM, a radovi su započeti i na rekonstrukciji regionalnog puta R-461 Srebrenik-Sladna-Bukva, dužine 1.900 m.

"Vrijednost ugovora za rekonstrukciju ove dionice iznosi oko 1.270.000 KM. Rok za izvođenje radova na ove dvije nove dionice, gdje smo uveli izvođače, je 60 dana, tako da očekujem da za dva mjeseca budemo u prilici koristiti moderne saobraćajnice na ovim putnim pravcima" istakao je ovom prilikom direktor Direkcije Agan Delibajrić, dodajući da se radi o jednoj od najfrekventnijih dionica za koju će Direkcija nastojati da osigura dodatna sredstva kako bi se ona i u cjelosti rekonstruisala.

"Regionalni put koji povezuje Srebrenik i Gračanicu, povezuje dvije privredno veoma razvijene općine. S druge strane značajan broj građana, posebno dijaliznih bolesnika sa područja općine Srebrenik koristi usluge bolnice u Gračanici, tako da im je ovaj put od vitalnog značaja. Njegovom rekonstrukcijom sigurno je da ćemo sigurnost saobraćaja podići na znatno veći nivo, ubrzat ćemo promet roba i usluga, a i samo putovanje građanima, posebno bolesnicima, bit će mnogo ugodnije" zaključio je premijer Suljkanović.

Zahvalnost za realizaciju ovih projekata nije krio ni načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović.

"Kada je u pitanju odnos Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona prema općini Srebrenik, u ovoj godini bilježimo do sada najveća ulaganja. Koristim priliku da, ne samo po pitanju ovih projekata, nego i svih ostalih projekata koji se na području naše općine realiziraju, uputim najiskreniju zahvalnost, u svoje i u ime svih građana općine Srebrenik, na i više nego korektnom odnosu kako Vlade, tako i svih njenih institucija" rekao je načelnik Omerović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije