Nastavljena rekonstrukcija saobraćajnice u ulici Adema Buče

24.06.2014. 08:32 / Izvor: eKapija.ba

Radovi na rekonstrukciji saobraćajnice u ulici Adema Buće, koji su bili obustavljeni zbog lošeg stanja podzemnih instalacija, a prije svega kanalizacione mreže, nastavljeni su jučer.

Radovi na rekonstrukciji saobraćajnice u ulici Adema Buće, koji su bili obustavljeni zbog lošeg stanja podzemnih instalacija, a prije svega kanalizacione mreže, nastavljeni su jučer, a gradilište su obišli načelnik Opæine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj.

U prošloj godini u ovoj ulici je zajedno sa habajućim slojem, koji je uraðen početkom ove godine, rekonstruisano ukupno oko dva kilometra saobraćajnice, a urađena je i zamjena vodovodne mreže.

Međutim, da bi se nastavila rekonstrukcija kolovoza bilo je neophodno uraditi kompletan projekat rekonstrukcije separatne kanalizacione mreže u dužini od oko kilometar i 100 metara.

"Prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji u donjem dijelu saobraćajnice naišli smo na problem loših kanalizacionih instalacija koje je neophodno zamijeniti da bi se radio nastavak rekonstrukcije ulice. Općina Novi Grad Sarajevo je u proteklom periodu uradila projektnu dokumantaciju za rekonstrukciju kanalizacione mreže, koja nije bila predviđena ranijim projektom, jer je preduzeće "ViK" projektantu dalo podatak kako su cijevi u tom dijelu u dobrom stanju. To će nas koštati oko milion maraka dodatnih sredstava, koje je Općina obezbijedila u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a. Radit će se postavljanje dvije cijevi za fekalnu i oborinsku kanalizaciju", pojasnio je načelnik Efendić.

Dodao je da će se raditi i djelimićno izmještanje trase, u dijelu gdje se nalazio stambeni objekat, koji je Općina otkupila za te namjene, kako bi se postigli bolji saobraćajni uslovi, jer je ugao krivine jako nepovoljan za saobraćanje.

"Ovdje su podzemne instalacije u katastrofalnom stanju, a mi smo još prije pet godina tražili od Opæine Novi Grad da se uradi rekonstrukcija kanalizacione mreže prije rekonstrukcije kolovoza. Separatna kanalizaciona mreža završena je u gornjem dijelu saobraćajnice, a da bi se rekonstrukcija dionice nastavila, neophodno je uraditi zamjenu kanalizacione mreže i u donjem dijelu ulice. Radovi su počeli danas i očekujemo da će se odvijati predviđenom dinamikom, kako bi stanovnici ovog dijela Novog Grada što prije dobili novu saobraćajnicu", kazao je Adem Zolj.

Također, u rekonstruisanom dijelu ulice uskoro će početi postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, tako da će ova ulica po prvi put dobiti adekvatnu signalizaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije