Investicije / NEKRETNINE

Nastavljeni radovi na mostu Čelebići - Lisičići: Direktno povezan sa magistralnim putem M 17

11.09.2009. 10:26 / Izvor: Fena

Poslije opadanja nivoa Jablaničkog jezera radnici sarajevskih preduzeća ŽGP i Hidrogradnja stigli su na gradilište mosta Čelebići - Lisičići da bi nastavili radove započete 7. januara prošle godine, kada je postavljen kamen temeljac.

Do sada je napravljeno sedam stupnih mjesta, a ovih dana izvode se betonski radovi na preostalih pet stupova.

"Zajednički napravljeni program i dinamika trebaju osigurati završetak svih radova u koritu Jezera za 60 dana kako bi se moglo pristupiti montaži čelične konstrukcije mosta, čime bi se preostali radovi mogli izvoditi i pod maksimalnom akumulacijom", rekao je za Fenu pomoćnik načelnika općine Konjic za urbanizam i građenje Esad Omerović.

Ovaj najduži most koji se gradi u Bosni i Hercegovini poslije rata imat će ukupnu dužinu 544 i širinu 9,80 metara, koštat će 17,5 miliona KM, gradnja će trajati 36 mjeseci, a investitor je Elektroprivreda BiH.

Kooperanti izvođaču radova ŽGP-u na ovom značajnom objektu su konjička preduzeća "Rad" i "Bujice", sarajevska Hidrogradnja i mostarski HP investing, dok je za čeličnu konstrukciju zaduženo "Metalno" iz Zenice.

Stanovnici Lisičića, Nevizdraka, Buturović polja i drugih okolnih mjesta na desnoj strani Jablaničkog jezera ovaj most čekaju više od 50 godina i uskoro će direktno biti povezani sa magistralnim putem M 17.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije