Nastavljeni radovi na velikom infrastrukturnom projektu na Mahmutovcu

04.03.2021. 15:27 / Izvor: Akta.ba
Nastavljeni radovi na velikom infrastrukturnom projektu na Mahmutovcu

Nastavljeni su radovi na velikom infrastrukturnom projektu u ulicama Kamenica i Paje malta koje se nalaze u mjesnoj zajednici Mahmutovac.

Nastavljeni su radovi na velikom infrastrukturnom projektu u ulicama Kamenica i Paje malta koje se nalaze u mjesnoj zajednici Mahmutovac. Podsjećamo da je u dijelovima ulica Kamenica i Paje malta, sredinom novembra prošle godine počeo projekat rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže, vrijedan 580.000 KM. Za stanovnike ovih ulica to će značiti kraj problemima sa lošim podzemnim instalacijama, vodovodnim i kanalizacionim cijevima i ispucalim asfaltom, a samim tim i stvaranje boljih uslova za život.

S dolaskom zimskog perioda i loših vremenskih uslova obustavljeni su radovi na ovoj lokaciji, a dotad je završena ugradnja kanalizacionih cijevi u ulici Kamenica i dijelu ulice Paje malta, dužine oko 210 metara, zatim u kraku ulice Kamenica dužine oko 90 metara, te u dijelu putnog pravca Kamenica - Sulejmana Zolja u dužini od oko 20 metara, potvrđeno je iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad Sarajevo.

 

 

Nastavljeni radovi

Ove sedmice, izvođač radova firma "Bujice" d.o.o. iz Konjica nastavila je sa radovima koji su predviđeni projektom. Sa firmom KJKP "Vodovod i kanalizacija" usaglašena je trasa polaganja vodovodnih cijevi, te je dogovoreno da zbog položaja novog cjevovoda nema potrebe za polaganjem privremenog voda.
"Trenutno se izvode radovi na polaganju cijevovoda fi 100, a nakon toga će biti izvršena rekonstrukcija kućnih priključaka do vodomjera. Dužina glavnog cjevovoda je oko 230 metara, a planira se i rekonstrukcija 25 kućnih priključaka", naglašavaju iz Službe.

Šta je planirano u okviru projekta

Pored ugradnje novih kanalizacionih cijevi na cijeloj trasi, do sada su izgrađena i 22 ulična šahta od planiranih 26, te su svi objekti priključeni na kanalizaciju. Također je na trasi izgrađen i jedan manji potporni zid, kojim se dodatno stabilizovala saobraćajnica, jer je postojeći zid bio oštećen.

Inače, kompletan projekat uključuje novu kanalizacionu mreža na trasi dugoj 330 metara. Što se tiče vodovodne mreže, ona će podrazumijevati zamjenu starih i dotrajalih instalacija na kojima su bili česti kvarovi i svakodnevni prokopi radi popravki, što je dodatno uništavalo ionako lošu saobraćajnicu. Dužina vodovodne mreže koja će se rekonstruisati je oko 250 metara. Pored toga, na dijelu trase planirano je i polaganje drenažnih cijevi da bi se dio podzemnih voda koje na ovom području ugrožavaju objekte odveo u sistem oborinske odvodnje i bit će urađeno oko 30 pojedinačnih priključaka na domaćinstva. Kada se okončanju podzemni radovi, uslijedit će asfaltiranje svih dionica,saopćili su iz Općine Starog Grada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije