Nastavljeno uređenje šetališta: Nove ploče na Bulevaru branilaca Dobrinje

17.09.2020. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Nastavljeno uređenje šetališta: Nove ploče na Bulevaru branilaca Dobrinje

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 204.750 KM.

U naselju Dobrinja u toku su radovi na popločavanju drugog dijela šetališta u ulici Bulevar branilaca Dobrinje, gdje je u prošloj godini završena temeljita rekonstrukcija prve polovine dionice. Time će biti kompletirano oko kilometar šetališta, koje je u prethodnom periodu redizajnirano i hortikulturno uređeno.

Ovom fazom radova planirana je zamjena starog dotrajalog popločanja novim kvalitetnijim pločama, na dionici dugoj oko 400 metara, od spoja ulice Janka Jolovića do ulice Lava Tolstoja, gdje će se prvi put nakon više od 30 godina izvršiti zamjena kompletnog popločanja. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 204.750 KM.

"Ploče na ovoj dionici šetnice bile su u jako lošem stanju, radimo uklanjanje starih i ugradnju novih betonskih ploča debljine 8 cm i ivičnjaka. Postavljamo betonske opločnike glatke kvarcne površine, sa impregniranom zaštitom koja omogućava veću otpornost na habanje, smrzavanje i sol, koja se koristi za posipanje tokom zimskog perioda radi sprečavanja poledice", ističe rukovodilac gradilišta Almir Pozderac, dodajući da je urađeno oko 200 metara šetališta.

S obzirom na to da je zbog kretanja automobila dolazilo do oštećenja i bilo je skoro nemoguće sanirati pločnike, Općina Novi Grad je 2018. godine uradila ugradnju fiksnih i potapajućih stubića, kako bi se ograničilo kretanje vozila, te omogućio ulazak samo javnim službama poput hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i policije. Realizacijom tog projekta stekli su se uslovi za nastavak uređenja šetališta na Bulevaru branilaca Dobrinje.

Zatvaranje trgova i pješačkih zona za motorni saobraćaj dio je Programa "Novi Grad 2020" kojima se želi postići bolji kvalitet života u urbanim sredinama, kao i povećanja sigurnosti pješaka u pješačkim zonama, te omogućiti duži vijek trajanja pločnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije