Natron-Hayat planira investiciju od 120 miliona eura

13.12.2017. 09:56 / Izvor: Akta.ba
Natron-Hayat planira investiciju od 120 miliona eura

Matična kompanija do sada je uložila više od 100 miliona eura s tim da nijedan cent nije otišao u Tursku.

Uspješnu industrijsku tradiciju u Maglaju nastavila je Tvornica celuloze i papira Natron-Hayat, nekad najveći-proizvođač na Balkanu.

Velika šteta pričinjena nakon poplave u maju 2014. godine, za tri mjeseca je sanirana i proizvodnja je ponovo pokrenuta.

"Matična kompanija do sada je uložila više od 100 miliona eura s tim da nijedan cent nije otišao u Tursku. Planiramo investirati 120 miliona eura. Prvo ćemo osigurati povećanje kapaciteta proizvodnje celuloze na 120 000 tona godišnje", najavio je u emisiji Federacija plus Mehmed Егау Nasoz generalni direktor Natron-Hayat d.o.o. Maglaj.

Nasoz je istakao koliko je za privredu jedne sredine važna tvornica celuloze.

"Prerada drveta u papir ima višestruku ekonomsku vrijednost. Pet puta se prerađuje što znači da pet puta donosi dobit. Ako drvo preradite u pelet to jejednokratna prerada, naložite, izgori i ode u dim. No najvažnije je da imate sirovinu kako biste mogli osigurati proizvodnju", kazao je Nazos.

Iz Općine Maglaj najavljuju nove investicije i radna mjesta. Cilj je to i izmjena Strategije razvoja.

"Općina je u protekloj godini otvorila svoja vrata investicijama. Kao rezultat toga dvije nove inostrane firme stigle su na područje općine Maglaj: jedna se bavi proizvodnjom ambalaže, druga proizvodnjom dijelova za traktore, a u budućnosti će početi proizvoditi i traktore. Maglaj je uvijek bio radnički grad", kazao je savjetnik načelnika Općine Maglaj Jasminko Kapić, koji je pozvao mlade da ne odlaze jer samo oni mogu pomoći da idemo naprijed.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije