Idejni projekat hrama bh. nogometa: Stadion Bilino polje mogao bi preći u elitnu kategoriju

27.12.2011. 15:53 / Izvor: eKapija.ba
Idejni projekat hrama bh. nogometa: Stadion Bilino polje mogao bi preći u elitnu kategoriju

Tim stručnjaka projektantskog biroa "Aksa" iz Zenice, predvođen arhitektom Zvjezdanom Turkićem, predstavio je idejni projekat stadiona Bilino polje, prema kojem hram bh. nogometa prelazi u elitnu kategoriju.

Projekat urađen je u skladu sa standardima FIFA-e i UEFA-e, kao i sa svjetskim trendovima u gradnji ove vrste objekata, a predviđa proširenje kapaciteta stadiona do 30.000 sjedećih mjesta za gledaoce.

Na budućem izgledu Bilinog polja radilo se deset godina. Kada se BiH zajedno sa Hrvatskom kandidirala za organizaciju Evropskog prvenstva u nogometu, "Aksa" je uradila idejni projekat stadiona za 30.000 gledalaca kojim se predviđalo totalno rušenje postojećeg i izgradnja potpuno novog stadiona. No, kako se opcija pokazala nerealnom, pristupilo se izradi idejnog projekta kojim se predviđa fazna rekonstrukcija i proširenje stadiona.

Projekat je prošle sedmice premijerno predstavljen u Zenici, kako bi se ispitao puls javnosti i animirale sve relevantne institucije da se finansijski podrže obnovu jednog od najznačajnih sportskih objekata u BiH.

Kategorija ELLITE zahtijeva najveći stepen opremljenosti

Prvobitni fudbalski stadion Bilino Polje izgrađen je sredinom tridesetih godina dvadesetog vijeka, a na njegovom mjestu 1972. godine izgrađen je potpuno novi stadion. Jedan od najljepših stadiona u tadašnjoj državi i jedini veliki stadion bez atletske staze tada je imao 30.000 mjesta za gledaoce, koji su korištena za stajanje.

Nakon niza adaptacija postavljanjem sjedalica za gledaoce, kapacitet je sveden na oko 15.000 sjedećih mjesta. Na stadionu Bilino Polje igrala je reprezentacija nekadašnje države Jugoslavije, a kasnije je postala dom selekcije BiH kao stadion sa najboljom atmosferom.

"Ovaj idejni projekat omogućava da ovaj stadion ispuni uslove za kategoriju ELLITE. Pored prostornih i funkcionalnih uslova kategorija ELLITE zahtijeva i najviši stepen opremljenosti i obezbjeđenja uslova koji su neophodni samo za organizaciju vrhunskih utakmica kao što utakmice svjetskog i evropskog prvenstva. Zato je ostavljena mogućnost da stadion `svakodnevno` ispunjava uslove treće kategorije (to je najviša kategorija do ELLITE), a da se po potrebi opremi i organizuje tako da ispuni uslove za kategoriju ELLITE", navode autori projekta.

Tu se prvenstveno misli na proširenje kapaciteta VIP sektora, proširenje PRESS sektora, povećanje broja komentatorskih pozicija, obezbjeđenje mogućnosti parkiranja za 5.000 automobila, te 400 autobusa u užoj i široj okolini stadiona.

30.000 gledalaca - jedna sportska porodica

Fudbalski stadion dužine 192,90 metara, a širine 149,70 metara postavljen je dužom osovinom približno u pravcu sjever – jug. U skladu sa normama FIFA-e i UEFA-a stadion je ograđen ogradom u kojoj su na sve četiri strane (jugozapad, sjeverozapad, sjeveroistok i jugoistok) ulazne kapije za prethodnu kontrolu i ulaz u sigurnosni prostor između ograde i stadiona.

Na svakom uglu je po 10 kapija (ukupno 40) što omogućava brz ulaz a posebno izlaz gledalaca. Pored ovih biće obezbjeđene i dodatne kapije u ogradi radi maksimalne mogućnosti evakuacije.

"Posebno smo vodili računa o stvaranju kompaktnog gledališta u kojem će svih 30.000 gledalaca osjetiti da pripadaju jedinstvenoj sportskoj porodici. Trudeći se da obezbjedimo to jedinstvo i maksimalnu jednakost svih gledalaca, svjesno smo se odrekli nekih, možda atraktivnih poteza u oblikovanju gledališta i krova. Naš stav je da jednakost i čistoća arhitektonskog izraza omogućava fudbalskim zaljubljenicima da se grotlo stadiona maksimalno posveti igri", ističe se u projektu.

U skladu sa uslovima FIFA-e i UEFA-e stadion ima sve obavezne sadržaje kao što su svlačionice za igrače, trenere, sudije, prostorije za zagrijavanje, ambulantu za igrače, antidoping, delegate, osiguranje, vešeraj, ekonomat, ambulante za gledaoce, policiju, administraciju, prostorije za medije i press službu, muzej, VIP lože, ugostiteljske prostore, mix-zonu i sve obavezne prateće sadržaje.

Pored obaveznih prostora u sklopu objekta su komercijalni prostori, trgovački, uslužni i ugostiteljski kao što su fan-klubovi, pivnice, pizzerije, fitness, bilijar, prodaja suvenira, butici, razni servisi i drugo.

Uz zapadnu – glavnu tribinu predviđena je službena podzemna garaža kapaciteta cca 100 parking mjesta te službeni parking i parking za televizijska vozila. Neposredno uz stadion predviđen je veći broj parking mjesta koji u svakodnevnici služe za potrebe dijela grada u kom se stadion nalazi.

"Obzirom da se nalazi u izgrađenom dijelu grada u blizini željezničke i autobuske stanice nije bilo moguće predvidjeti zasebna parking mjesta za automobile i autobuse, međutim reorganizacijom saobraćaja na prostoru oko stadiona moguće je, zavisno od značaja utakmice obezbijediti odgovarajući broj parking mjesta na udaljenosti koja udovoljava zahtjevima normativa FIFA-e i UEFA-e", objašnjavaju autori.

Obnova stadiona treba se odvijati u fazama

Arhitekti Akse zalažu se da se obnova fudbalskog stadionu odvija korak po korak, tvrdeći da bi svaki drugi pristup sa improvizovanim privremenim rješenjima uništio bi mogućnost konačnog rješenja koje udovoljava propisima FIFA-e i UEFA-e.

Oni predlažu da se prije početka izgradnje tribina, travnati teren bude potpuno obnovljen sa sistemom grijanja, a tokom rekonstrukcije i proširenja stadion će bez prestanka bili u funkciji.

U prvoj fazi radova previđeno je rušenje postojeće sjeverne tribine kapaciteta cca 2.500 gledalaca i izgradnja nove sjeverne tribine kapaciteta cca 6.000 gledalaca. Kapacitet stadiona sa cca 14.000 gledalaca povećava se na 17.500 gledalaca.

Druga faza obuhvata rušenje postojeće južne tribine i zgrade SIZ-a stanovanja i izgradnja nove južne tribine kapaciteta cca 6.000 gledalaca, čime će se kapacitet stadiona proširiti na na 21.000 gledalaca.

U narednoj fazi slijedi rušenje postojeće zapadne tribine kapaciteta 6.000 gledalaca i izgradnja nove zamjenske tribine koja će, u skladu sa propisima, biti glavna tribina sa svlačionicama, službenim prostorijama, VIP-om, press službom i svim sadržajima koji su od suštinskog značaja za osiguranje elitne licence. Kapacitet zamjenske tribine ostaje isti – 6.000 gledalaca ali je ona mnogo konfornija i funkcionalnija.

Ruši se i istočna tribine kapaciteta 3.000 gledalaca, te gradi nova kapaciteta 9.000 mjesta.Ukupan kapacitet stadiona povećava se na cca 27.000 gledalaca. Izgradnjom novog krova zapadne i istočne tribine omogućeno je smještanje reflektora na krov, te rušenje postojeća četiri reflektorska stuba.

U zadnjoj fazi , rušenje reflektorskih stubova omogućava izgradnju segmenata u sva četiri ugla stadiona kapaciteta četiri puta po cca 800 gledalaca (ukupno cca 3.200 gledalaca) - na taj način stadion bi bio u cijelosti završen a njegov bi se kapacitet zaokružio na cca 30.000 mjesta za gledaoce.

N.Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije