Tvrtka Pevec preuzima lanac šest trgovina od Agrokora

25.11.2014. 16:23 / Izvor: Jutarnji list
Tvrtka Pevec preuzima lanac šest trgovina od Agrokora

Trgovački lanac Pevec uzima u najam od Agrokora čak šest maloprodajnih centara, dok je križevački trgovački lanac KTC kupac jedne trgovine.

Trgovački lanac Pevec uzima u najam od Agrokora čak šest maloprodajnih centara, dok je križevački trgovački lanac KTC kupac jedne trgovine. Riječ je o prvih sedam od ukupno 96 trgovina iz zajedničke prodajne mreže Konzuma i Mercatora koje je Agrokor u procesu preuzimanja Mercatora zbog koncentracije morao ponuditi na prodaju ili u zakup.

U Agrokoru jučer nisu željeli komentirati cijeli proces dezinvestiranja dijela poslovanja, pa niti potvrditi spomenute kupce prvih sedam trgovina.

Cijeli proces spajanja prati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), koja je prihvatila Inicijalno izvješće konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers, koja je povjerenik za praćenje koncentracije Agrokora i Mercatora. Prema izvješću podnesenom AZTN-u, Agrokor je poduzeo sve radnje potrebne za dezinvestiranje dijela poslovanja unaprijed poznatom kupcu ili zakupoprimcu, kao i za dezinvestiranje dijela poslovanja (96 prodavaonica) koji je morao ponuditi na prodaju ili davanje u zakup u roku tri dana od početnog dana koncentracije.

Prema izvješću povjerenika, Agrokor ima unaprijed poznatog kupca za sedam maloprodajnih mjesta, a za prodaju ili davanje u zakup preostalih prodajnih mjesta zaprimio je obvezujuće ponude za kupnju 65 dućana. AZTN je dao suglasnost da Agrokor bez odgode pristupi realizaciji prodaje trgovina unaprijed poznatom kupcu te da pristupi izboru ponuditelja koji su poslali obvezujuće ponude. Nakon što realizira prodaju, Agrokor o tome mora izvijestiti povjerenika i dostaviti mu svu relevantnu dokumentaciju.

U Pevecu su jučer potvrdili da od Agrokora preuzimaju šest maloprodajnih centara: dva u Zagrebu te po jedan u Varaždinu, Rijeci, Karlovcu i Dubrovniku. Ukupna maloprodajna mreža nekadašnjeg posrnulog trgovca tako bi se od iduće godine trebala povećati sa 14 na čak 18 trgovina jer će se na dvije lokacije, ustvari, odraditi samo zamjena pa će Pevec ući u kvalitetetniji centar i zatvoriti stari.

Među novim trgovinama koje će Pevec preuzeti od Agrokora je, kako doznajemo, i bivši Getro na Črnomercu u Zagrebu.

Prema neslužbenim informacijama križevački KTC je, pak, kupio jednu trgovinu u Sesvetama.

Za razliku od mjera dezinvestiranja koje su vezane uz početni dan koncentracije, dakle 8. rujna 2014., mjere praćenja ponašanja Agrokora u odnosu na zaštitu Mercatorovih i Konzumovih dobavljača odnose se na stanje kakvo je bilo u razdoblju prije formalnog provođenja koncentracije.

Liste dobavljača tako su utvrđene prema razdoblju od 1. siječnja do 31. srpnja 2014., i to po 12 kategorija i 45 potkategorija proizvoda uobičajenih u maloprodajnoj industriji.

I u tom je segmnetu AZTN odredio niz mjera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije