Iz Zavoda za planiranje razvoja KS: Gradnja kuća i zgrada širi se ka Vogošći, Ilijašu i Hadžićima

Investicije / NEKRETNINE

Iz Zavoda za planiranje razvoja KS: Gradnja kuća i zgrada širi se ka Vogošći, Ilijašu i Hadžićima

02.05.2009. 13:50 / Izvor: Dnevni Avaz

Zbog prebukiranosti i nedostatka državnog zemljišta, gradnja kuća ili zgrada na području uže gradske jezgre, a posebno općina Stari Grad i Centar, skoro je nemoguća. Jedino se može graditi na sporadičnom privatnom zemljištu, kazao je za "Dnevni avaz" Said Jamaković, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

"Kvadrat privatnog zemljišta u centru košta i do 10.000 KM, a na Stupu se može naći i za 150 KM. Zbog toga je slabo interesiranje za gradnju kuća, jer treba i do 300.000 KM samo za kupovinu zemljišta. Zahtjevi za gradnju kuća su rijetki, a sporadično ima mjesta na Grdonju i Gazijinom Hanu, dok za objekte kolektivnog stanovanja nema lokacija. Na kraju Logavine ulice, na prostoru bivšeg KTK, jedino je moguće napraviti objekt individualnog stanovanja. Bilo je zahtjeva da se na tom mjestu napravi zgrada, ali to nije odobreno, jer se radi o mahali i tu ne doliči gradnja zgrade", objašnjava Jamaković.

Ističe da onaj ko nema mnogo novca, može sagraditi lijepu kuću u Vogošći, Ilijašu, u Hadžićima ili, eventualno, negdje u padinskim naseljima gdje se može legalno graditi.

"Fantastične parcele moguće je naći na Cicinom Hanu, na području Blagovca i Hotonja, u Blažuju, Rajlovcu, Doglodima, Bojniku, Dobroševićima, u Rogačićima na Ilidži, u Osjeku-Kamenjača, u Lukama i Starom Ilijašu, u Garovcima kod Hadžića... Ti dijelovi Kantona bit će u skorijoj budućnosti saobraćajno uvezani sa centralnim dijelom grada i brzo će se stizati. Ovi predjeli obiluju zelenilom", kazala je Dubravka Šabić, šefica Službe Zavoda za stanovanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije