Nitko ne želi ulagati u izgradnju Studentskog doma u Mostaru

16.07.2014. 13:50 / Izvor: Dnevni list
Nitko ne želi ulagati u izgradnju Studentskog doma u Mostaru

Federalno i županijsko ministarstvo interes za izgradnju doma nisu pokazali, a nekoliko stotina studenata trenutno boravi u Studentskom hotelu u kojeg su prebačeni iz starog doma. Novi krov nad glavom za studente upitan je upravo zbog financijskih problema.

Problem oko izgradnje novog Studentskog doma na Univerzitetu “Džemal Bijedić” još uvijek nije riješen, a izgleda kako će tako i ostati do daljnjeg. Federalno i županijsko ministarstvo interes za izgradnju doma nisu pokazali, a nekoliko stotina studenata trenutno boravi u Studentskom hotelu u kojeg su prebačeni iz starog doma. Novi krov nad glavom za studente upitan je upravo zbog financijskih problema.

Teška situacija

Ovo je potvrdio i Sead Pašić, rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, koji ističe kako će teško dobiti pomoć od vlasti.

"Pokušavamo naći ozbiljnijeg donatora koji će nam pomoći u izgradnji Studentskog doma. Ne možemo računati na pomoć županijske i federalne vlasti jer ne pokazuju zanimanje za rješavanje ovog problema, tako da smo prinuđeni tražiti pomoć sa strane", kazao je Pašić.

Rektor Univerziteta smatra da ovakav objekt  zaslužuje da HNŽ i FBiH investiraju u njegovu izgradnju te da nije u redu da se pomoć traži od drugih donatora jer, s obzirom na situaciju, cjelokupni proces teško ide.

"Trenutačno koristimo usluge Studentskog hotela s kojim imamo ugovor. Hotel nije u vlasništvu Univerziteta, ali ga koristimo za smještaj studenata dok ne riješimo problem oko Studentskog doma", ističe Pašić, koji navodi kako je više od 250 studenata trenutačno smješteno u Studentskom hotelu “Mostar”, koji  plaćaju dio smještaja, dok drugi dio troškova plaćaju županije iz kojih studenti dolaze.

Nema pomoći

Iako je grad Mostar prošle godine izdvojio 45.000 maraka za projektnu dokumentaciju izgradnje novog doma, sve je stalo na dokumentaciji. Urađen je idejni projekt, no unatoč pokušajima da se donatori nađu, nitko se za sada nije odlučio pomoći u izgradnji doma koji je godinama problem na ovom fakultetu. Podsjetimo, studenti Univerziteta su prije dvije godine iselili iz starog doma zbog pucanja krova. Tada je navedeno kako će biti smješteni u Studentski hotel dok se ne iznađe rješenje za stalni smještaj studenata. No, ni nakon toliko vremena studenti još uvijek nemaju siguran krov nad glavom, nego privremeni smještaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije