Investicije / PROJEKTI

Njemačka razvojna banka sa 1,1 mil. eura finansira izgradnju VE Bitovnja

27.08.2018. 14:56 / Izvor: Akta.ba

Generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević i izvršni direktor za ekonomske poslove Muhamed Ražanica potpisali su u Sarajevu s predstavnicima Njemačke razvojne banke (KfW) Constanze Kreiss i Matthias Schmidt-Rosen Ugovor o finansiranju u vrijednosti 1.100.000 eura za pripremu projekta Vjetroelektrana "Bitovnja". 

Njemačka razvojna banka odobrila je bespovratna finansijska sredstva, koja je osigurala njemačka vlada pod okvirom Njemačke razvojne saradnje sa BiH.

U okviru pripreme projekta bit će izvršena dodatna mjerenja vjetropotencijala mjernim stubom i Lidarom, izrada bankabilne izvodljivosti, geološko geotehnička istraživanja, procjena uticaja vjetroelektrane na okoliš i socijalni razvoj, kao i izrada studije izvodljivosti.

Predviđena je i izrada studije baznog stanja faune ptica i šišmiša, transportne, te studije priključenja vjetroelektrane na prijenosnu mrežu kao i izrada elaborata i odgovarajuće projektne dokumentacije.

JP Elektroprivreda BiH planira izgradnju do 25 vjetroagregata ukupne instalisane snaga do uključivo 60 MW, ovisno o vrsti turbina.

Dosadašnje analize procjenjuju minimalnu godišnju proizvodnju 110 GWh električne energije.

Lokalitet planirane Vjetroelektrane "Bitovnja" nalazi se na području sjevernog dijela Općine Konjic, u blizini granice sa susjednom Općinom Kreševo, udaljen oko 30 km zapadno od Sarajeva. Prostire se na planinskom grebenu sa visinom između 1.530 i 1.700 m iznad nivoa mora.

Vjetroelektrana "Bitovnja" jedan je od ključnih proizvodnih elektroenergetskih objekata na bazi obnovljivih izvora energije planiran za realizaciju u okviru Dugoročnog plana razvoja JP Elektroprivreda BiH.

Mjerenja provođena s ciljem utvrđivanja potencijala Vjetroelektrane traju od 2010., a sva ispitivanja rađena su u skladu s najstrožijim standardima i preporukama korištenih u EU iz oblasti vjetroenergetike.

U okviru Njemačke razvojne saradnje, KfW kreditnim sredstvima finansira i projekt Vjetroelektrane "Podveležje" s 15 vjetroagregata, koja će biti izgrađena 10 km istočno od Mostara, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije