Investicije / NEKRETNINE

Njemački privrednici zainteresovani za izgradnju vjetrenjača na području opštine Sokolac: Postavljanje probnog stuba oko 5 mil. EUR

13.11.2009. 09:02 / Izvor: Fokus

Mogućnost da njemački privrednici ulažu u energetske projekte na području opštine Sokolac, a koji bi mogli značiti izgradnju vjetrenjača, polako dobija konkretnije rezultate.

Naime, na adresu opštine, kompanija "Energi" AG, sa sjedištem u Beču, poslala je pismo namjere, u kojem od lokalnih vlasti traži da im omogući postavljanje prvog opitnog stuba koji će, u narednih godinu dana, mjeriti jačinu vjetra i prikupiti sve potrebne podatke za rad budućih vjetroelektrana.

Jedan probni stub košta između tri i pet miliona eura, i bio bi samo jedan u nizu, ukoliko se pokaže da se jačina vjetra na ovom području može koristiti za proizvodnju vjetroenergije, kaže načelnik opštine Sokolac, Dušan Kovačević.

- Postavljanje probne vjetroelektrane u Sokocu jeste plod višemjesečnih razgovora predstavnika opštine Sokolac i privrednika iz njemačkog grada Hohenberga. Opština će ući u ovu investiciju obezbjeđivanjem infrastrukture, a naš interes bi, prije svega, bio u pokrivanju potreba za električnom energijom preduzeća čiji je osnivač opština. Značaj jednog ovakvog projekta za našu opštinu je nemjerljiv, jer bi se smanjili sadašnji milionski dugovi JP "Vrelo Bioštica" Sokolac. Samo na crpnim postrojenjima, dugovanja ovoga preduzeća su veća od tri miliona KM - kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, opština Sokolac među prvima je počela s aktivnostima oko korištenja vjetroenergije i uključiće se u strategiju koju priprema Vlada RS o korištenju neiskorištenih prirodnih resursa.

Kada će ova opitna stanica biti postavljena biće dogovoreno na skorašnjem sastanku u Sokocu, s delegacijom kompanije "Energi" AG, a zavisiće, između ostalog, i od dobijene saglasnosti Vlade RS i zakonskih propisa.

Uslov za članstvo BiH u EU, jeste, između ostalog, to da proizvodnja električne energije mora pokrivati 20 posto potreba države.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije