Njemački Ringspann dolazi u Bosansku Krupu, prva ulaganja sredinom 2019.

03.01.2019. 12:32 / Izvor: Akta.ba
Njemački Ringspann dolazi u Bosansku Krupu, prva ulaganja sredinom 2019.

Vijest da u Bosansku Krupu u ovoj godini dolazi novi investitor, prema riječima načelnika, svojevrsna je kruna djelovanja na putu privrednog razvoja u 2018. godini.

Konstantan i predan rad s ciljem stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta u Bosanskoj Krupi još je jednom urodio plodom. Nagađanja da u ovu lokalnu zajednicu dolazi njemački gigant u metalnoj industriji, firma Ringspann, na samom početku 2019. godine postala su realnost. Potvrđeno je ovo na sastanku održanom u Općini Bosanska Krupa između načelnika Armina Halitovića i predstavnika pomenute njemačke firme Fabiana Maurera. 

Ringspann je njemačka firma sa sjedištem u Bad Homburgu, jedna od vodećih proizvođača pogonskih komponenti u Evropi. Mnoge poznate kompanije u mašinskom i pogonskom inženjerstvu, rukovanju materijalima, proizvodnji električne energije i zrakoplovnoj industriji uspješno sarađuju s Ringspann-om. Među njima su i Rolls-Royce, BMW, Siemens, Tetra Pak.

"Sa više od 70 godina iskustva u razvoju, dizajnu i proizvodnji, mi smo stručnjaci u inteligentnim tehničkim rješenjima. Imamo 450 zaposlenih u 16 međunarodnih kompanija, pružamo uslugu na licu mjesta, kao i brzu i pouzdanu isporuku. Proizvodni pogoni u najvažnijim regionima svijeta omogućavaju fleksibilnu proizvodnju orijentiranu na kupca. Ringspann svoje poslovne jedinice osim u Njemačkoj ima u SAD-u, Kini, Južnoj Africi, a od naredne godine i u Bosni i Hercegovini, odnosno u Bosanskoj Krupi", kaže predstavnik Ringspann-a Fabian Maurer.

 

Vijest da u Bosansku Krupu u ovoj godini dolazi novi investitor, prema riječima načelnika, svojevrsna je kruna djelovanja na putu privrednog razvoja u 2018. godini.

"Mislim da novu godinu ne možemo ljepše početi nego što hoćemo, uz saznanje da nam dolazi još jedan vrlo ozbiljan investitor. Sve jasnije postaje da ono što smo u posljednje vrijeme radili kada je u pitanju privreda nije uzalud, da smo mi zaista općina sa povoljnim poslovnim okruženjem čemu svjedoči i BFC certifikat. Sve se odvijalo vrlo brzo i efikasno. Dobili smo saznanja da se vlasnici Ringspann-a raspituju o mogućnosti investiranja u Bosanskoj Krupi, stupili u kontakt s njima, razmijenili sve informacije, upriličili sastanak na kojem smo predočili ono čime raspolažemo, šta nudimo, kakve beneficije i povlastice dajemo i na licu mjesta dobili pozitivan odgovor", ističe načelnik Armin Halitović.

Ringspann će za početak unajmiti halu u Poslovnoj zoni "Pilana", već početkom 2019. godine instalirati mašine i krenuti s proizvodnjom, uglavnom dijelova za električne bicikle čiji je najveći kupac BOSH, a onda početi sa izgradnjom vlastitih objekata na najprihvatljivijoj lokaciji koja će biti poznata u skorije vrijeme.

U narednoj godini Ringspann u Bosanskoj Krupi, u izgradnju proizvodnih pogona, planira uložiti 750 hiljada eura, a u 2020. godini najmanje milion eura. Na početku bi trebao zaposliti 10-ak radnika,  a kasnije iz godine u godinu, shodno potrebama proizvodnje, povećavati broj.

Prvi poslovni partner, odnosno kooperant, u Bosanskoj Krupi Ringspannu će biti firma CNC N&K Tehnik Centar smještena u "Pilani". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije