Norvežani neće graditi male hidroelektrane na rijeci Bosni

21.12.2017. 10:39 / Izvor: Glas Srpske
Norvežani neće graditi male hidroelektrane na rijeci Bosni

Svi ugovori su raskinuti, a u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ističu da je Vlada tu odluku donijela 23. novembra.

Vlada RS raskinula je ugovore o gradnji šest malih hidroelektrana na rijeci Bosni sa norveškim kompanijama Technor energy i Technor hydro 2, jer nisu ništa uradile u proteklih deset, odnosno 11 godina na realizaciji projekata.

Koncesioni ugovori sa kompanijom Technor energy potpisani su 2006. i 2007. godine, a odnosili su se na izgradnju malih hidroelektrana Cijevna jedan, Cijevna dva, Cijevna četiri, Cijevna pet, Cijevna šest i Doboj na rijeci Bosni. Ukupna vrijednost ovih projekata tada je procijenjena na 250 mil EUR.

Svi ti ugovori su raskinuti, a u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ističu da je Vlada tu odluku donijela 23. novembra.

"Vlada je raskinula ugovore, jer koncesionari nisu realizovali svoje obaveze. Svi ugovori su zaključeni, prije deset, odnosno 11 godina sa norveškom kompanijom Technor energy. U 2013. godini tri ugovora prenesena su sa kompanije Tehcnor energy na novog koncesionara, takođe norvešku kompaniju Technor hydro 2", kazali su u Ministarstvu industrije RS.

Ugovorom o koncesiji predviđena je mogućnost raskida ugovora prije isteka koncesionog perioda u slučaju da koncesionar ne izgradi objekat u predviđenom roku i ne pusti hidroelektranu u rad.

"Koncesionari ni nakon deset, odnosno 11 godina od zaključivanja ugovora o koncesiji i četiri godine od prenosa tri ugovora na novu kompaniju nisu izradili projektnu dokumentaciju, riješili imovinsko-pravne odnose, pribavili potrebne saglasnosti i odobrenja, obnovili garanciju za izvođenje, niti obezbijedili novac i samim tim nisu otpočeli gradnju hidroelektrana i pratećih objekata. Zbog toga je održavanje ugovora na snazi izgubilo svaki dalji cilj", kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Komisija za koncesije RS je u izvještaju o radu za prošlu godinu navela da norveške kompanije nemaju dokaze da su obezbijedile novac za realizaciju ovih projekata.

U Ministarstvu industrije ističu da će o daljoj sudbini lokacija za gradnju hidroelektrana na rijeci Bosni odlučivati u skladu s zakonima, vodnim aktima i Prostornim planom RS s ciljem što bolje zaštite od poplava uz iskorištenje energetskog potencijala.

Cijevna tri

Preduzeće Elektro-Doboj, koje posluje u sastavu Elektroprivrede RS, nosilac je koncesije za gradnju male hidroelektrane Cijevna tri na rijeci Bosni.

"Ovo preduzeće uložilo je određenu sumu novca u pripremu projekta, ali je nakon pretrpljene štete u poplavama 2014. godine došlo do zastoja aktivnosti u realizaciji zbog prioriteta u sanaciji uništene mreže i trafo-stanica. Elektro-Doboj je i dalje zainteresovan za gradnju male hidroelektrane i nastavili su pregovore sa potencijalnim partnerima i finansijerima", kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije