NOS BiH kupio poslovnu zgradu u Istočnom Sarajevu za 2,2 miliona KM

29.06.2017. 10:55 / Izvor: EuroBlic
NOS BiH kupio poslovnu zgradu u Istočnom Sarajevu za 2,2 miliona KM

Nezavisni operator sistema (NOS) BiH kupio je poslovnu zgradu u Istočnom Sarajevu vrijednu više od 2,2 miliona maraka.

Nezavisni operator sistema (NOS) BiH kupio je poslovnu zgradu u Istočnom Sarajevu vrijednu više od 2,2 miliona maraka, saznaje „EuroBlic“.

U pitanju je nabavka poslovnog prostora u kome će da bude smješten tzv. rezervni centar NOS. Riječ je o neprofitnoj kompaniji BiH u vlasništvu RS i FBiH koja upravlja sistemom prenosa električne energije u BiH u svrhu neprekidnog snadbjevanja strujom.

Generalni direktor Josip Dolić za „EuroBlic“ kaže da je poslovni prostor kupljen od firme „Infinle konsalting“, koja je dostavila najbolju od tri ponude, i da preostaje još samo da bude isplaćen novac. Više o kupljenoj zgradi i firmi koja je prodala nije mogao da nam kaže, ali je obećao da će nas odvesti do objekta kada dođemo u Sarajevo.

U "Mtelu" i Poštama Srpske "Infinle konsalting" nema na sebe registrovan broj telefona, već samo adresu Svetosavska 28 u Palama. Na njoj postoji kućni broj na ime Đorđe Jugović, a na naš poziv javila se ženska osoba. Potvrdila je da je "Infinle konsalting“ registrovan na istom mjestu, ali više od toga nije željela da nam kaže.

Mada izvori "EuroBlica" tvrde da je reč o prostoru u kojem će biti „jedan ili nijedan radnik“ i da je nepotrebno smješten u najskupljem dijelu Pala, Dolić tvrdi da je lokacija bila nužna zbog blizine optičkih veza nužnih za nesmetan rad opreme. Nije mogao da precizira koliko će tačno biti zaposlenih u novom centru, ali procjenjuje da će ih biti desatak.

Pojednostavljeno, rezervni centar koristiće se u slučaju da glavni u Sarajevu zakaže i radiće ono što sada radi dispečerski centar koji nadgleda snabdjevanje strujom u BiH. Takođe, plan je da postane regionalni centar za obuku stručnjaka iz ove oblasti. Sve je u skladu s evropskim direktivama i praksom zemalja EU.

Uloga ovog tijela biće još značajnija kako se u BiH bude formiralo slobodno tržište električne energije. U tom kontekstu, odabir lokacije u Palama za rezervni centar više je nego zanimljivo, jer bi moglo da ima i političku pozadinu.

Prvobitnim planom kao lokacija centra je naveden Mostar, ali je Vlada RS tražila da se pomjeri u Pale, uz argument da je sjedište NOS na teritoriji drugog entiteta, u Sarajevu. Na taj način, RS je dobila rezervni centar na svojoj teritoriji, ali se praktično, u korist Mostara, odrekla berze električne energije, koja je s finansijskog apekta mnogo značajniji projekat.

"Upravni odbor je u skladu sa zaključkom Vlade RS stavio van snage odluku od 7. septembra 2006. i dosadašnju lokaciju rezervnog centra NOS promijenio iz Mostara u Istočno Sarajevo. Ovom odlukom se na neki način nastoji kompenzovati ta promena na uspostavi organizovanog tržišta, da lokacija buduće berze bude u Mostaru", navodi se u odluci UO NOS od 13. februara ove godine.

Ipak, Josip Dolić tvrdi da nije riječ ni o kakvom dogovoru već da su samo "sagledane činjenice".

"Sjedište NOS je u Sarajevu, "Elektroprenosa" u Banjaluci, rezervni centar biće u Palama, a berza u Mostaru. Mislim da je to uredu. Takođe, berza neće biti nikakav veliki sistem. Primjera radi, mislim da ona u Hrvatskoj zapošljava 14 ljudi", kaže Dolić.

Da li je DERK odobrila kredit?

Rad NOS reguliše Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK). Prema članu 14 zakona, NOS može da se zadužuje uz odobrenje DERK „prema potrebi“. Zato smo DERK pitali da li je ovaj put tražena saglasnost i da li su odobrili zaduženje, ali odgovor do zaključenja ovog broja nismo dobili. Direktor NOS BiH tvrdi da nisu tačne informacije da je DERK bila protiv.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije