Nova dionica Istočnog tranzita na jesen

19.07.2019. 13:55 / Izvor: SRNA
Nova dionica Istočnog tranzita na jesen

Gradnja nove dionice, vrijedne 1,5 miliona KM, odvija se u okviru velikog investicionog ciklusa pod nazivom "Banjaluka se gradi".

Nova dionica Istočnog tranzita u banjalučkom naselju Obilićevo, posljednja preostala do spajanja sa dionicom u pravcu novog mosta na rijeci Vrbas, na jesen će biti završena i puštena u saobraćaj, potvrđeno je Srni u Odjeljenju za saobraćaj i puteve grada Banjaluka.

U ovom odjeljenju kažu da radovi na novoj dionici, na potezu od pravoslavne crkve do stadiona Fudbalskog kluba "Naprijed", napreduju predviđenom dinamikom, te da saobraćajnica dobija prve obrise.

Prema ugovoru sa izvođačem radova "Kozaraputevima", ova dionica bi trebalo da bude završena do 1. oktobra, ali se u Odjeljenju za saobraćaj i puteve nadaju da bi radovi, eventualno, mogli biti i ranije završeni.

U resornom odjeljenju navode da putari trenutno rade na postavljanju cijevi kako bi potok Đurđevac mogao da protiče ispod novog dijela Istočnog tranzita i podsjećaju da je ovaj projekat odblokiran prošle godine, poslije gotovo 30-godišnje blokade zbog neriješenih imovinskopravnih pitanja.

Prvi dio Istočnog tranzita, na potezu od tržnog centra "AS" prema naselju Potok, završen je prošle godine, a trenutno se uz ovu dionicu grade biciklističke i pješačke staze.

Na trasi buduće saobraćajnice već su postavljene podzemne instalacije, a trenutno se radi na postavljanju ivičnjaka i priprema za izvođenje radova na izgradnji pješačkih i biciklističkih staza.

"Sada se već vide prvi obrisi buduće saobraćajnice koja će završiti saobraćajni prsten od Zapadnog tranzita, preko novog mosta do Istočnog tranzita, dalje do `Lesnine` i kružnog toka kod `Centruma`, ponovo na Zapadni tranzit", ističu u Odjeljenju.

Iz Gradske uprave navode da će spajanjem Istočnog tranzita biti otvorena nova gradska obilaznica jer će dio saobraćaja iz pravca Mrkonjić Grada biti preusmjeren preko nove saobraćajnice, čime će se izbjeći prolazak vozila kroz uže gradsko jezgro.

Gradnja nove dionice, vrijedne 1,5 miliona KM, odvija se u okviru velikog investicionog ciklusa pod nazivom "Banjaluka se gradi".

Grad je, kako navode u Gradskoj upravi, finansirao rješavanje preostalih imovinskopravnih poslova, te obezbijedio sredstva za izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, javne rasvjete i kišne kanalizacije, kao i "zacjevljenje" Đurđevačkog potoka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije