Nova stabla i ukrasno grmlje u sarajevskim parkovima

10.11.2018. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Nova stabla i ukrasno grmlje u sarajevskim parkovima

U Novom Gradu već raste novih 219 novih stabala i 884 sadnice ukrasnog grmlja, u Novom Sarajevu 91 novo stablo i 1695 sadnica ukrasnog grmlja.

Preduzeće "Park" gotovo je u potpunosti završilo projekat "Hortikulturnog unapređenja zelenih površina u KS", iako je isti započet prije manje od dvadeset dana.

Na zelenim površinama u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži, Hadžićima, Vogošći i Ilijašu, zasađena su 533, od ukupno 547 obezbijeđenih stabala i gotovo 6.000 sadnica ukrasnog grmlja, a narednih dana bit će zasađen i preostali dio, odnosno još 14 stabala.

Projekat koji se realizira zahvaljujući finansijskom učešću Fonda za zaštitu okoliša FBiH i preduzeća "Park" podrazumijevao je sadnju ukupno 547 novih stabala i 5.906 sadnica ukrasnog grmlja na zelene površine, blokovsko zelenilo, u postojeće ili novoformirane drvorede u osam općina u Kantonu Sarajevo.

Zadnjih deset dana oktobra i prvih dana novembra ekipe preduzeća "Park" su bile na terenu i pored svojih redovnih aktivnosti intenzivno su radile na pripremi zemljišta za sadnju i samoj sadnji zelenila.

U Novom Gradu već raste novih 219 novih stabala i 884 sadnice ukrasnog grmlja, u Novom Sarajevu 91 novo stablo i 1695 sadnica ukrasnog grmlja, u Ilijašu 40 stabala i 340 ukrasnih grmova, a u Hadžićima 22 stabla i 200 ukrasnih grmova, te 2250 sadnica žive ograde.

Protekle sedmice novih 56 stabala i 135 sadnica ukrasnog grmlja zasađeno je na području općine Centar i to u naselju Breka i Marijin Dvor, nakon toga i na Debelom brdu, a izvršena je i dopunska sadnja stabala u drvorede u ulicama Terezija i Bolnička. U Starom Gradu u Babića bašči i parku At Mejdan obavljena je sadnja sedam stabala i petnaest sadnica ukrasnog grmlja.

Istovremeno je i na Ilidži na zelenim površinama u Hrasnici II, te ulici Ćamila Marića, u naseljima Otes i Stup, u ulici Hivzi Bjelevca, u Blažuju i u ulici Bosanskih gazija u blizini dječijeg igrališta zasađeno ukupno 80 novih stabala i 287 sadnica ukrasnog grmlja.

Jučer je u ulici Braće Kršo u Vogošći završena sadnja 18 stabala katalpi i 65 sadnica ukrasnog grmlja, od predviđenih ukupno 32 nova stabla i 100 sadnica ukrasnog grmlja na području ove općine. Već početkom naredne sedmice uz šetalište pored Jošaničkog potoka bit će izvršen iskop zemlje i sadnja preostalih 14 stabala i 35 sadnica ukrasnog grmlja čime će na području ove općine biti završena jučer započeta sadnja, ali u potpunosti završena i realizacija ovog projekta na području svih osam općina.

Za projekat "Hortikulturnog unapređenja zelenih površina u KS "Fonda za zaštitu okoliša FBiH izdvojio je 120.000 KM i preduzeća "Park" 79.989 KM, a podršku je pružilo i svih osam općina time što su za sadnju i odabir lokacija dale potrebne saglasnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije