Investicije / NEKRETNINE

Nove investicije u Republici Srpskoj: Grupacija EFT gradi hidroelektranu Ulog na Neretvi – Vrijednost projekta 100 mil. EUR

01.09.2009. 09:30 / Izvor: Fokus

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o dodjeli koncesije energetskoj kompaniji EFT za izgradnju hidroelektrane Ulog na rijeci Neretvi.

"Zadovoljni smo ovom odlukom Vlade Republike Srpske. EFT je vodeći investitor u elektroenergetskom sektoru Bosne i Hercegovine, a posljednjih godina svojim ulaganjima i rezultatima pokazali smo se kao pravi partner za razvoj ovdašnje elektroenergetike. U kombinaciji s termoelektranom Stanari, HE Ulog obezbijediće EFT-u veću fleksibilnost u proizvodnji električne energije", rekao je Zlatan Matko, direktor investicija u EFT grupaciji.

Na osnovu prethodne studije izvodljivosti, hidroelektrana Ulog biće koncipirana kao klasično derivaciono postrojenje. Sačinjavaće ga dva agregata, instalisane snage od 35 megavata, koji će godišnje proizvoditi 76 gigavat-časova električne energije.

Ukupna vrijednost investicije je oko 100 miliona eura.

"Odmah pristupamo prvoj fazi projekta, koja između ostalog podrazumijeva izradu detaljne studije izvodljivosti, dopunskih geoloških projekata, izradu regulacionog plana i izradu tendera za nabavku neophodne opreme. Kao i u slučaju TE Stanari, cijeli projekat biće sproveden u skladu s direktivima Evropske unije o zaštiti životne sredine. Ovu fazu projekta završićemo za godinu dana", naveo je Matko.

Pored izgradnje objekta, projekat predviđa izradu saobraćajnice i izgradnju 110 kilovoltnog dalekovoda od HE Ulog do TS Kalinovik.

Po planiranoj dinamici, probno puštanje u rad HE Ulog očekuje se 2013. godine.

Stanovnici Uloga pozdravili su odluku o dodjeli koncesije za izgradnju hidroelektrane, koju vide kao jedinu šansu za razvoj ovog mjesta.

"Ulog je jedina varoš u Republici Srpskoj do koje nema asfalta. Ovdje je nekada živjelo osam i po hiljada ljudi, a danas nas je ostalo ukupno 19 stanovnika. S početkom radova i asfaltiranjem puta očekujem da će nam se neko i vratiti", kazao je predsjednik Mjesne zajednice, Mlađen Mijanović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije