Nove investicije vrijedne 500.000 KM za Gerontološki centar

28.01.2020. 15:44 / Izvor: Akta.ba
Nove investicije vrijedne 500.000 KM za Gerontološki centar

Ministar Garibija napominje da čak ni sa ovim investicijama i dodatnim izdvajanjima još uvijek nisu prišli zadovoljavajućem standardu.

Vlada Kantona Sarajevo osigurala je 500.000 KM za potpunu rekonstrukciju stacionara i svih kupatila u Gerontološkom centru. Resorni ministar Malik Garibija ističe da je time ukupno dodatno izdvajanje i investiranje za ovu ustanovu u protekloj godini premašilo iznos od 1.320.000 KM, uključujući i veliki projekt utopljavanja objekta.

"Starim osobama, naročito onima koji su u stanju socijalne potrebe, želimo osigurati dostojanstvenu starost, upravo zbog toga smo značajno povećali finansijska izdvajanja za Gerontološki centar. Ova ustanova socijalne zaštite vjerovatno spada u red najzapuštenijih kantonalnih ustanova. Razlog leži u činjenici da je prije nekoliko godina značajno umanjeno finansiranje grantom, da duži period nije bilo velikih investicija, te da cijene usluga stagniraju godinama i dvostruko su niže od cijena na tržištu. Novih 1.320.000 KM koje smo izdvojili za Gerontološki centar ne uključuju redovno finansiranje usluga i zatečene grantove prema ustanovi", pojašnjava ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Garibija.

Ministar navodi da je u okviru dodatnih sredstava za potpunu rekonstrukciju stacionara izdvojeno 300.000 KM. U ovom dijelu ustanove smještene su neke od najranjivijih grupa korisnika, među kojima i dementne osobe. Za rekonstrukciju svih kupatila u ustanovi osigurano je 200.000 KM.

"Pored navedenih pola miliona, u toku godine smo osigurali i sredstva za kupovinu novih aparata za kuhinju ustanove poput profesionalnih troetažnih peći i kipera vrijednosti preko 40.000 KM. Također je osigurana kupovina nove opreme u vešeraju u vrijednosti većoj od 60.000 KM. Izdvojen je i novac za novi video-nadzor, sanaciju prihvatilišta za beskućnike, kupovinu 10 novih kreveta sa električnim motorom, itd.", navodi ministar Garibija.

U toku godine Vlada Kantona Sajrajevo je posredstvom Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša na čelu sa Damirom Filipovićem izvršila i utopljavanje objekta vrijedno 548.000 KM, a čime je Gerontološki centar dobio termoizolaciju vanjskih zidova, zamjenu fasadne stolarije, ugrađen je uljni separator i nove cirkulacione pumpe, te je izvršena intervencija na cijevnoj mreži uključujući ugradnju radijatorskih ventila sa termostatskom glavom. Posebno treba istaći da je zahvaljujući novim investicijama ovo jedan od prvih javnih objekata u BiH sa solarnim panelima za pripremu tople sanitarne vode sa pripadajućom automatikom, cjevovodima i bivalentnim spremnicima za pripremu potrošne tople vode.

Ministar Garibija napominje da čak ni sa ovim investicijama i dodatnim izdvajanjima još uvijek nisu prišli zadovoljavajućem standardu, te da je nužno nastaviti investicioni ciklus, obnoviti opremu i objekt potpuno prilagoditi dostojanstvenim uslovima kakve korisnici zaslužuju. Dodaje i da ustanova ima veliki problem sa nedovoljnim brojem stručnog kadra.

 

  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije