Nove pješačke staze u C fazi sarajevskog Alipašinog Polja

16.11.2019. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Nove pješačke staze u C fazi sarajevskog Alipašinog Polja

Radovi su izvedeni u sklopu projekta izgradnje i sanacije pješačkih staza, trotoara, stepeništa i rukohvata za čiju je realizaciju Općina Novi Grad iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 180.000 KM.

U C fazi Alipašinog Polja završeni su radovi na sanaciji i izgradnji pješačke staze pored Bosanske džamije. Staza koju svakodnevno koristi veliki broj građana bila je u jako lošem stanju, što je zahtijevalo njenu temeljitu rekonstrukciju, uklanjanje postojeće, ugradnju novog tampona i asfaltiranje staze dužine od oko 160 metara, kao i postavljanje ivičnjaka.

Radovi su izvedeni u sklopu projekta izgradnje i sanacije pješačkih staza, trotoara, stepeništa i rukohvata za čiju je realizaciju Općina Novi Grad iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 180.000 KM.

Sanirane su i oštećene ploče na Trgu Nezavisnosti od broja 1 do broja 9. Na spoju ulica Geteova i Bosanska saniran je trotoar, a ugrađeni su i izdignuti ivičnjaci, kako bi se spriječilo parkiranje vozila. Roditeljima čija djeca idu u vrtić „Labudovi“ olakšan je put do te ustanove izgradnjom pješačke steze od parkinga u Bosanskoj ulici prema vrtiću.

Radovi su izvedeni i u naseljima Dobrinja i Saraje Polje. Stepenište i pješačka staza izgrađeni su od parkinga prema ulici Salke Nezečića broj 4. Urađena je i rekonstrukcija oštećenog trotoara u ulici Ramiza Salčina, u blizini škole za slijepu i slabovidnu djecu, na Saraj Polju, a u toku je postavljanje rukohvata za lakše i sigurnije kretanje učenika te škole.

Stanovnicima naselja Buča Potok također je olakšana komunikacije. Izgrađeno je stepenište iz ulice Kasima Hadžića kod broja 37 prema ulici Rafaela Gaona, kao i stepenište iz ulice Adema Buče, od autobuskog stajališta Vitkovac, prema ulici Omera Kovača. Pored toga postavljeni su i rukohvati u ulici Bužimska do spoja sa Tuzlanskom ulicom, kao i na ranije izgrađenom stepeništu u Tuzlanskoj ulici, i u gornjem dijelu u ulici Kasima Hadžića do broja 54.  

Ukoliko vremenski uslovi budu zadovoljavajući, u narednim danima uslijedit će radovi na sanaciji  oštećenih ploča u ulici Trg ZAVNOBiH-a od broja 2 do broja 6 u B fazi Alipašinog Polja, kao i postavljanje izdignutih ivičnjaka radi sprečavanja ulaska automobila na trg.

Planirana je i izgradnja pješačke staze pored stambenih zgrada u ulici Trg grada Prato od broja 22 do broja 26 i trotoara u ulici Trg Sabora bosanskog od broja 2 do broja 8 u naselju Dobrinja, dok će radovi na preostalih 14 lokacija koje su obuhvaćene ovim programom, biti nastavljeni početkom naredne građevinske sezone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije